Foto: Grönska Stadsodling

Grönska och Coop installerar Stockholms största butiksodling

10 februari, 2021

Foodtech-bolaget Grönska Stadsodling installerar Stockholms största butiksodling i Coops nya butik i Hagastaden, Stockholm. Det vertikala odlingssystemet gör butiken helt självförsörjande på örter och sallater, som skördas på plats till kunderna och till butikens egna restaurang.

Grönska var först i Norden när de 2018 lanserade odling i butik med odlingsskåpet GrowOff. Efter ytterligare två år av utveckling är systemet nu utrustat med över 50 sensorer för monitorering och automation, som gör att de 20 skåp som nu installeras i Hagastaden kan skötas helt av Coops egen personal.

”Coop Hagastaden ska vara Stockholms mest innovative matbutik. Jag är därför glad att vi nu startar en butiksodling i riktigt stor skala tillsammans med Grönska. Det gör att vi kan erbjuda våra kunder och medlemmar pinfärska råvaror utan transporter, som dessutom smakar fantastiskt”, säger Helena Mattsson, marknadschef för Coop Butiker &Stormarknader.

2018 testades den första versionen av GrowOff hos Coop i Danderyd, Åkersberga och Bromma. Under 2020 blev Grönska invalt i Coops, Norrskens och Sweden Foodtechs acceleratorprogram Bloomer, som riktar sig till Foodtech-företag som arbetar med att lösa framtidens utmaningar.

GrowOff är ett vertikalt odlingssystem i litet format med stor kapacitet. Odlingsskåpen är utrustade med Grönskas egenutvecklade LED-belysningsteknik och bevattningssystem och varje skåp, som tar upp mindre än en kvadratmeter i yta, ersätter omkring 250 kvm odlingsmark. Systemet är vattensnålt och varken vatten eller näringsämnen kommer ut i naturen. Örterna odlas i komposterbara krukor och har en förpackning av papper.

”Vi är väldigt glada att påbörja det här samarbetet med Coop Hagastaden. Med odling i butik flyttar vi kunden närmare matproduktionen och sätter upplevelse i centrum. Hållbart, närodlat, nyskördat. Det här är en naturlig del av framtidens matbutik och vi ser fram emot att ta fler Coop-butiker in i framtiden, inom kort. Intresset är stort för denna innovation och vi gör vårt yttersta för att möta efterfrågan”, säger Robin Lee, VD för Grönska Stadsodling.

Odlingen i Coop Hagastaden kommer till en början att omfatta örter och sallater, men så småningom påbörjas även odling av jordgubbar och andra nyheter.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!