David von Laskowski, VD och koncernchef för Greenfood Group.

Greenfood bygger ny jätteanläggning i Helsingborg

4 maj, 2021

Intresset för växtbaserad mat med frukt och grönt som bas ökar. För att tillgodose den stora efterfrågan, stärka kunderbjudandet och hantera planerad tillväxt har Greenfood och Skanska avtalat om utvecklingen av en 44 000 kvadratmeter stor anläggning i Helsingborg, som beräknas stå klar 2023.

Den nya anläggningen utvecklas, byggs och hyrs ut av Skanska och blir en av de största i sitt slag – den ska inrymma Greenfoods befintliga Helsingborgs-bolag med inköpsverksamhet, produktutveckling, förädling, produktion, paketering, lager och distribution.

”Anläggningen är en av Greenfoods större investeringar hittills. Tillsammans med Skanska skapar vi ett ekosystem, ett specialanpassat, toppmodernt och miljöeffektivt livsmedels- och logistikcenter som gör att vi kan fortsätta växa i Europa, öka våra volymer och utveckla vårt sortiment”, säger David von Laskowski, VD och koncernchef för Greenfood Group.

Det nya livsmedels- och logistikcentret beräknas stå klart 2023 och kommer att bli ett av norra Europas modernaste. Investeringen ska stärka Greenfoods kunderbjudande på den europeiska marknaden genom större produktions- och lagerkapacitet, ökad automation och en effektivare och hållbarare logistikkedja.

”Genom att samla flera av våra olika verksamheter blir Greenfood Greenhouse ett modernt ekosystem för innovation, produktion och distribution av mat. Det skapar ett bredare och starkare kunderbjudande och en logistikkedja som möjliggör högre service, bättre flexibilitet och en effektivare och hållbarare varuförsörjning”, säger David von Laskowski.

Den nya anläggningen ska ligga i framkant inom energi- och miljöeffektivitet, bland annat genom effektiva kylsystem och modern värmeåtervinning samt en solcellsanläggning som ska täcka delar av verksamhetens elbehov.

Även transporterna blir mer klimateffektiva. Välplanerade körningar och optimerad last gör att Greenfoods framtida leveranser kan köras med färre och mer välfyllda lastbilar.

Helsingborg är en strategiskt viktig plats för både Greenfood och för livsmedelsbranschen. Det är Nordens största hamn för frukt och grönt, ungefär 90 procent av allt frukt och grönt som äts i Sverige kommer via Helsingborg. Greenfood har dessutom varit verksamt i regionen under en lång tid.

”Vi skapar den nya anläggningen för att bli en ännu bättre samarbetspartner och för att stärka vår marknadsposition. Vi vill också att detta ska bli en fantastisk ny arbetsplats för våra medarbetare i Helsingborg, i slutändan är det människorna inom Greenfood-koncernen som driver oss framåt genom att utveckla och driva verksamheten”, säger David von Laskowski.

Fakta om den nya fabriken
Area: 44 000 kvadratmeter och ska innehålla inköpsverksamhet, produktutveckling, förädling, produktion, paketering, lager och distribution.
Byggstart: Maj 2021, ska stå färdig Q2 2023.
Plats: Helsingborg

 

 

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!