Gemensam insats ska rädda landets trädgårdsäpplen

2 september, 2021

Klara, färdiga, plocka! handlar om att ta vara på de trädgårdsäpplen som annars ruttnar bort varje år i Sverige. Bakom räddningsaktionen står ICA Stiftelsen, Rscued och Städa Sverige tillsammans med landets villaägare och engagerade idrottsföreningar.

”Ungefär två miljoner hushåll bor i småhus i Sverige. Om vi uppskattar att 20 procent av dem har minst ett äppelträd på tomten och att varje äppelträd i snitt ger 60 kilo frukt, då finns 24 000 ton äpplen i svenska trädgårdar och majoriteten av dessa kommer inte till användning. Vi har alltså flera tusen ton outnyttjad råvara som vi skulle kunna göra något av”, säger Truls Christenson, medgrundare Rscued.

Villaägare i Älvsjö, Enskede, Huddinge, Helsingborg och Råå kan ladda ner Rscueds app, registrera sin trädgård och sina äppelträd och på så sätt ge barn och unga från idrottsföreningar en chans att rädda äpplen i den aktuella trädgården. Äpplena sorteras och mustas av Rscued, fylls på flaska och säljs sedan som Trädgårdsmust hos den lokala Ica-handlaren. Alla idrottsföreningar som plockar trädgårdsäpplen får en ersättning till lagkassan.

”Det här är ett perfekt sätt att förenkla vardagen för alla villaägare samtidigt som vi minskar svinnet och stöttar ungdomar runtom i landet. Denna säsong blir lite av en pilot och vår ambition är att vi ska kunna rädda ännu mer fallfrukt nästa år genom att lansera projektet på fler platser i landet”, säger Peter Hägg, generalsekreterare i ICA Stiftelsen.

Klara, färdiga, plocka! startar under sensommaren 2021 och Rscued-appen går att ladda ner från App Store och Google play.

 

 

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!