Rödstrimma är en av fiskarna som nu kommer att gå att hitta med klimatcertifiering.

Gårdsfisk är världens första klimatcertifierade fiskodling

19 september, 2019

Gårdsfisk är den första fiskuppfödningen som klimatcertifieras enligt Svenskt Sigill. Certifieringen gäller för uppfödning som sker i slutna system på land.

Mer än 75 procent av den fisk som konsumeras i Sverige är importerad. Det vill Svenskt Sigill ändra på.

”Svenskt Sigill Klimatcertifierad är den vassaste märkningen för hållbarare och klimatsmartare producerad mat och blommor i Sverige idag. Att vi nu kan lägga till klimatsmart fisk på listan känns väldigt bra”, säger Britt Rahm, VD på Sigill kvalitetssystem.

Vid uppfödning av fisk märkt med Svenskt Sigill får man endast utfodra med en begränsad mängd fiskmjöl eller fiskolja. Fiskmjölet som används ska dessutom vara certifierat. En certifiering ser till att fisket har skett med omsorg om miljön och lokala fiskbestånd. Certifieringen visar även att djuren har fötts upp i en miljö som uppfyller en rad olika åtgärder för en god djuromsorg, till exempel daglig uppföljning av hälsa och beteende, en god vattenkvalitet och en sjyst hantering.

”Vi är så stolta över det här! Vårt mål är att öka mängden svensk och hållbart uppfödd fisk i fiskdiskarna och att vara med och bygga upp den här certifieringen är ett sätt för att oss att få kvitto på att det vi gör är hållbart. Vi klarade revisionen helt utan avvikelser”, säger Johan Ljungquist, VD på Gårdsfisk

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!