Garant satsar på mer hållbara, mindre kända fiskar

29 oktober, 2019

Genom att lansera fryst MSC-märkt sydlig blåvitling och Stillahavskummel, två relativt okända fisksorter för många svenska konsumenter, vill Axfood bredda sortimentet av fisk och därmed öka andelen hållbara alternativ. 

Syftet är att avlasta den stora efterfrågan på torsk och lax – som idag står för mer än hälften av svenskarnas fiskkonsumtion – och erbjuda fisk till priser som fler har råd med.

”Vi behöver äta mer fisk eftersom det är bra för hälsan. Samtidigt är många fiskebestånd överutnyttjade och hotas av allt från klimatförändringar, till tjuvfiske och föroreningar”, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

De nya fiskprodukterna säljs under initiativet ”Bra val just nu” och lanseras vecka 45. De kommer att finnas i samtliga Willys-butiker, 198 Hemköps-butiker och på Mat.se. Priset är cirka 37-40 kronor för 450 gram. Ambitionen är att ”Bra val just nu” ska bli ett återkommande initiativ hos Garant och omfatta andra produkter.

All vildfångad fisk i Axfoods frysdiskar är MSC- eller Krav-märkt. 2008 slutade Axfood att sälja rödlistad fisk enligt WWF Världsnaturfondens guide och målet är att all fisk i kedjans butiker ska vara grönlistad senast 2022.

Relaterade