Garant lanserar tre rätter baserade på svensk baljväxtfärs

11 maj, 2020

Garant lanserar tre vegetariska måltidslösningar baserade på svenskodlade proteingrödor. Produkterna har tagits fram i samarbete med Svensk Baljväxtfärs.

Garants växtbaserade måltidslösningar tacofärs, bolognese och lasagne säljs på Hemköp och Mat.se. De är en fortsättning på det utvecklingsarbete som bedrivits av Axfoundation och Svensk Baljväxtfärs, som ledde till en första lansering tillsammans med Urban Deli i Stockholm. Efter ett drygt år av försäljning till restaurang och storkök skalas produktionen nu upp och når dagligvaruhandeln med hjälp av Garant.

Baljväxtfärsen har utvecklats på Axfoundations test- och utvecklingscentrum Torsåkers gård, norr om Stockholm, där man arbetar för att bidra till ett mer hållbart livsmedelssystem.

”Vi får ut mer än åtta gånger mer baljväxtfärs jämfört med köttfärs på samma åkerareal till extremt mycket lägre miljöpåverkan. Därför hoppas vi givetvis att kunderna tar till sig dessa produkter och vill använda dem i sin vardag”, säger Madeleine Linins Mörner, som är programansvarig för Framtidens mat på Axfoundation.

Baljväxtfärsen består av fyra svenskodlade balj- och oljeväxter: gråärt, åkerböna, sötlupin, samt rester från produktion av kallpressad rapsolja (olja, frö och skalrester) och en gnutta salt. Baljväxterna binder kväve från luften i jorden, vilket minskar behovet av konstgödsel som är energikrävande att tillverka och bidrar till övergödningen av haven. Kvävet förbättrar också jordens kvalitet. Råvarorna är protein- och fiberrika och har inte processats genom texturering eller extrudering. Rätterna tillagas för Garant av kockar på Grönsakshallen Sorundas kök i Hässleholm, som normalt levererar mat till restauranger.

 

Relaterade