Alla vinnare i Stellagalan 2020: Ilona Freudenthaler, Moa Brink, Zeina Mourtada, Maria Pettersson, Katarina Westlund, Elvira Lindqvist, Hanna Oscarsson, Frida Leijon och Emelie Zung Hee Svensson. Foto: Linda Prieditis

Galan som inte borde behövas har korat årets stjärnor

22 september, 2020

Stellagalan, som lyfter de mest framstående kvinnorna inom svensk gastronomi, kunde måndagen 21 september visa upp tio nya pristagare, allt från bartenders och kockar till konditorer och servis. På Dackeskolan i Mjölby blev det dubbelvinst.

”Vi tycker det är viktigare än någonsin att lyfta de kvinnliga stjärnorna i branschen detta år. När vi i somras tog tempen på jämställdheten inom gastronomin blev det tydligt att vi behöver fortsätta kämpa för att kvinnor ska få plats, säger Anette Rosvall, Stellagalans talesperson.

”Vi behöver aldrig leta länge för att hitta kompetenta kvinnor i vår bransch för trots att vi är inne på vår tredje gala så känns det som om vi bara skrapat på ytan. Vi skulle behöva ha fler kategorier och hylla många fler kvinnor. Men vi är så nöjda med årets gala, vi har fått dela både glädjetjut, skratt och en och annan rörd tår med våra vinnare.”

Emelie Zung Hee Svensson på restaurang Agnes blev förvånad och väldigt glad över vinsten som Stellasommelier. Hon menar att debatten om jämställdhet inom gastronomin är nödvändig.

”Jag märker att en del blir lite rädda när man pratar om jämställdhet och feminism. Men det handlar ju inte om att flytta tillbaka männens positioner – utan om att lyfta fram kvinnorna.”

Pernilla Elmquist, kock och ägare till Nordic Streetfood, mottog Suzanne Wohlins hederspris som för första gången delades ut på Stellagalan. Stipendiets syfte är att ge en engagerad kvinna med framtidstro i Restaurangbranschen möjlighet att förkovra sig, antingen genom kurser, praktik eller andra utvecklande projekt.

”Stellagalan ska egentligen inte behövas, en kock ska vara en kock oavsett kön. Men det krävdes märkligt nog en gala för kvinnor för att det vi gör skulle uppmärksammas”, säger Pernilla Elmquist.

Pristagare Stellagalan 2020:

Stellabagare: Moa Brink, Nya Lundbergs, Stockholm
Stellabartender: Hanna Oscarsson, Cadierbaren, Stockholm
Stellakock: Elvira Lindqvist, Fotografiska, Stockholm
Stellakonditor: Frida Leijon, Leijon stenugnsbageri och konditori, Uppsala
Stellamedia: Zeina Mourtada, Zeinas Kitchen, Stockholm
Stellamentor: Maria Pettersson, ordförande i Svenska Kockars förening och lärare på Dackeskolan i Mjölby
Stellaservis: Ilona Freudenthaler, Kungsportshuset Matbar/The Concept, Göteborg
Stellasommelier: Emelie Zung Hee Svensson, Restaurang Agnes, Stockholm
Stellahederspris: Katarina Westlund, Dackeskolan, Mjölby
Suzanne Wohlins stipendium: Pernilla Elmquist, kock och ägare till Nordic Streetfood i Malmö

Se hela Stellagalan på Youtube

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!