Första spadtaget för Frias kommande bageri. Från vänster Patrik Hultman, Lena Adås, Gunnar Adås och Per Vorberg (kommunstyrelsens ordförande i Härryda kommun).

Fria bygger nytt toppmodernt bageri för glutenfritt

18 januari, 2021

Fria befäster sin position som Nordens ledande producent av glutenfria bageriprodukter med en toppmodern anläggning utanför Göteborg. Bageriet invigs första halvåret 2022.

Det första spadtaget har tagits för Fria Bröds nya bageri i Bårhult utanför Göteborg. Därmed inleds ett nytt kapitel i företagets 25-åriga satsning på glutenfria, frysta bageriprodukter. Det nya bageriet är på 7 000 kvadratmeter och innebär bland annat att Fria, som redan idag är ledande i Norden, kan fördubbla sin produktionskapacitet, samt utveckla sitt kunderbjudande ytterligare.

”Två procent av befolkningen lider av celiaki, eller glutenintolerans. Vi vill att de ska kunna leva sina liv utan att kompromisser. Ett bröd utan gluten ska smaka lika gott som ett bröd med gluten. Det är vår mission på Fria. Med vårt nya bageri kommer vi ett steg närmre den målsättningen”, säger Frias VD Patrik Hultman.

Med det nya bageriet blir kontrollerna av att inget gluten förekommer i verksamheten effektivare och bakprocessen blir mer innovativ. Även i miljöhänseende uppfyller den nya anläggningen högt ställda krav.

”De ugnar och kylkompressorer som vi använder skapar ett stort överskott på värme, ett överskott som tas tillvara och omvandlas till el för att reducera anläggningens miljöpåverkan. Allt spill i produktionen tas också omhand och omvandlas till etanol, som sedan kan användas som drivmedel, säger Patrik Hultman.

Det nya bageriet invigs under första halvåret 2022. Då kommer också företaget att lämna sina nuvarande lokaler i Västra Frölunda i Göteborg.

”Det är en fantastisk möjlighet att få skräddarsy en helt ny anläggning med all den kunskap och erfarenhet som vi har. Med det nya bageriet har vi kommit väldigt långt på vägen till det goda, glutenfria livet”, säger Patrik Hultman

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!