Fria bygger nytt toppmodernt bageri för glutenfritt

PUBLICERAD: 18 januari 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Första spadtaget för Frias kommande bageri. Från vänster Patrik Hultman, Lena Adås, Gunnar Adås och Per Vorberg (kommunstyrelsens ordförande i Härryda kommun).

Fria befäster sin position som Nordens ledande producent av glutenfria bageriprodukter med en toppmodern anläggning utanför Göteborg. Bageriet invigs första halvåret 2022.

Det första spadtaget har tagits för Fria Bröds nya bageri i Bårhult utanför Göteborg. Därmed inleds ett nytt kapitel i företagets 25-åriga satsning på glutenfria, frysta bageriprodukter. Det nya bageriet är på 7 000 kvadratmeter och innebär bland annat att Fria, som redan idag är ledande i Norden, kan fördubbla sin produktionskapacitet, samt utveckla sitt kunderbjudande ytterligare.

”Två procent av befolkningen lider av celiaki, eller glutenintolerans. Vi vill att de ska kunna leva sina liv utan att kompromisser. Ett bröd utan gluten ska smaka lika gott som ett bröd med gluten. Det är vår mission på Fria. Med vårt nya bageri kommer vi ett steg närmre den målsättningen”, säger Frias VD Patrik Hultman.

Med det nya bageriet blir kontrollerna av att inget gluten förekommer i verksamheten effektivare och bakprocessen blir mer innovativ. Även i miljöhänseende uppfyller den nya anläggningen högt ställda krav.

”De ugnar och kylkompressorer som vi använder skapar ett stort överskott på värme, ett överskott som tas tillvara och omvandlas till el för att reducera anläggningens miljöpåverkan. Allt spill i produktionen tas också omhand och omvandlas till etanol, som sedan kan användas som drivmedel, säger Patrik Hultman.

Det nya bageriet invigs under första halvåret 2022. Då kommer också företaget att lämna sina nuvarande lokaler i Västra Frölunda i Göteborg.

”Det är en fantastisk möjlighet att få skräddarsy en helt ny anläggning med all den kunskap och erfarenhet som vi har. Med det nya bageriet har vi kommit väldigt långt på vägen till det goda, glutenfria livet”, säger Patrik Hultman

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Kockens upphör som bolag – blir en del av Culinar

Sveriges Stärkelseproducenter Förening har beslutat att fusionera Kockens AB med Culinar Sverige AB.
B7025175

Ny rapport: Större kaka men mindre bit

Idag går cirka 13 procent av hushållens utgifter till livsmedel, vilket kan jämföras med 44 procent i början av 1900-talet.
Skärmavbild 2024-04-18 kl. 08.29.58

Garants 50/50-färs följs upp med hamburgare

Axfood lanserar Nöt & Grönt-hamburgare med lika delar nötkött och grönsaker.
Garant Nöt Grönt Hamburgare 1

Hon blir ny vd och koncernchef för Axfood

Simone Margulies, nuvarande vd för Hemköpskedjan, har utsetts till vd och koncernchef för Axfood från den 15 augusti 2024.
axfood