Fotografiska lanserar ett cirkulärt öl som ger eko

10 april, 2019

Fotografiska i Stockholm lanserar ölet Echo, som bland annat bryggs av överblivet surdegsbröd från restaurangen.

Enligt Fotografiskas zero waste-filosofi tas brödresterna i bageriet, restaurangen och kaféet tillvara och används till ölbryggning. Namnet Echo anspelar både på att råvarorna humle och malt är ekologiska och att ölet – som ett eko – kommer tillbaka då draven, som blir över från öltillverkningen, blir råvara till nytt bröd.

”Vår matfilosofi handlar om hållbar njutning så vi är väldigt glada över att nu kunna presentera en öl som bryggs med vårt hembakade överblivna bröd. Vi strävar alltid efter zero waste och ser spill som en ny råvara, dessutom använder vi hela råvaran och uppnår med det unika smaksensationer. Vilket är precis vad detta öl bjuder på, då brödresterna fungerar som en smakförstärkare”, säger Paul Svensson, matkreatör på Fotografiska.

Ölet beskrivs som en belgisk blond med fruktig smak och mild beska, som passar till många olika typer av mat. Echo kommer att finnas både på fat och flaska och serveras till en början i Fotografiskas restaurang, bar och kafé.

”Vi har tidigare experimenterat med att brygga öl med ett zero-waste tänk. Vi fastnade direkt för Fotografiskas idé att brygga ett öl på överblivet bröd som innebar både en rolig utmaning för oss brygg-tekniskt och en tankeställare för konsumenter som ligger helt rätt i tiden”, säger Chris Thurgeson, bryggmästare på Nya Carnegiebryggeriet.

Karl Skoog, CMO på Fotografiska, säger att Echo reflekterar hela tanken bakom Fotografiskas vision att bidra till en mer medveten värld:

”Detta är partnerskap när det är som bäst. Här blir bådas vår expertis till något större. Teamet på Nya Carnegiebryggeriet är fantastiska att jobba med och vi har samma drivkraft ”att inspirera till en mer medveten värld”. Allt detta ger mycket goda förutsättningar att ta fram nya innovativa produkter som skapar eko i framtiden.”