Fira Äggets Dag den 8 oktober med en god äggrätt

8 oktober, 2021

Lagom till Äggets Dag den 8 oktober presenterar branschorganisationen Svenska Ägg en ny receptbroschyr med en av kökets viktigaste råvaror – det svenska ägget. Broschyren innehåller 10 recept på äggrätter skapade av Mattias ”Fredagskocken” Larsson.

”Ägg är en otroligt viktig råvara. Det är gott, enkelt och variationsrikt. Det är en bra källa till protein, smaken är fantastisk och dessutom är det bra som bindningsmedel i både matlagning och bakning”, säger Mattias Larsson.

Bland recepten i broschyren finns bland annat stekta ägg på en varm svampsallad, Ägg Florentine, små plättar i amerikansk stil att servera till exempelvis brunch och bakade ägg i bön- och chorizoragu med fetaost och mynta.

Alla certifierade ägg är märkta med en rosa check och alla äggförpackningar som är märkta med ursprungsmärkningen Från Sverige innehåller certifierade ägg. Det betyder att äggen är kontrollerade och checkade i alla led, från värphönornas foder till det packeri som levererar ut äggen till butiken.

Fakta om ägg:

  • Ägg innehåller nästan alla näringsämnen som kroppen behöver, förutom vitamin C och kolhydrater.
  • En mer potent form av D-vitamin har upptäckts i ägg, vilket innebär en dubbelt så hög D-vitaminhalt än vad man tidigare har trott.
  • Den svenska äggproduktionen har sänkt sitt klimatavtryck med 25 procent på drygt 10 år.
  • En nyligen genomförd livscykelanalys visar att ägg både har ett lågt klimatavtryck och ett högt näringsdensitetsindex. Det betyder mycket näring till ett lågt klimatavtryck.
  • Andelen soja i hönans foder har minskat med cirka 10 procent och har till stor del ersatts med foder som raps- och solroskaka.
  • Mexiko har världens högsta äggkonsumtion med 368 ägg per person och år. Sverige ligger ­någonstans i mitten med omkring 235 ägg per person och år.

Källa: RISE livscykelanalys november 2019-augusti 2020, Jordbruksverket juni 2020

Receptbroschyren ”Kökets viktigaste råvara” kan laddas ner här

Alla recept finns också på svenskaagg.se

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!