Findus samarbetar med skolkockar för grönare menyer

1 oktober, 2019

I två år har Findus drivit utbildningen Findus Green Cooking Academy, som utbildar yrkeskockar i vegetarisk matlagning.

Utbildningen Green Cooking Academy är ett resultat av en fokusstudie som Findus genomförde bland 40 yrkeskockar. Studien visade att andelen vegetarisk mat ökar i de offentliga köken. Trots det hade de tillfrågade kockarna funderingar kring hur råvarorna ska tillagas och hur stor efterfrågan är. Sedan starten har flera hundra kockar utbildats, den senaste utbildningen hölls i Stockholm med 17 deltagare.

”Under eftermiddagen lagade vi inte bara god vegetarisk mat, utan hade även många intressanta diskussioner kring vad vi tillsammans kan göra för att eleverna ska äta och uppskatta den gröna maten. I mötet med kockarna blir det nämligen uppenbart att en av de största utmaningarna de möter är att överhuvudtaget få eleverna till matsalen”, säger Maria Svantemark, Nordic Sustainability Manager på Findus.

Kockarna delade under eftermiddagen med sig av många kreativa lösningar, som salladsbarer där eleverna själva får bygga sin lunchsallad, och möjligheten att provsmaka maten innan de lägger den på tallriken.

”Samtalen stärker min tro på att det är endast tillsammans med skolkockarna själva som vi kan göra skolornas menyer grönare. Som leverantör av gröna lösningar så är vi direkt beroende av skolkockarnas erfarenheter, kunskap och input. Vi kommer att fortsätta arbeta hårt för att tillsammans med kommuner, inköpsansvariga, måltidschefer, och inte minst drivna, kreativa och kompetenta skolkockar runt om i landet, göra svenska skolors menyer grönare”, säger Maria Svantemark.

Deltagarna i Findus Green Cooking Academy kommer både från offentlig och privat verksamhet. Under utbildningen, som tar fyra timmar, får kockarna såväl teoretiska som praktiska kunskaper i vegetarisk matlagning, dessutom diskuteras utmaningar med vegetarisk och hållbar matlagning. Slutligen tillagas ett antal vegetariska rätter som äts gemensamt.

Kursen lyfter fram fem viktiga utbildningsområden:

  • Få gästen att välja grönt
  • Laga grönt som mättar
  • Spara tid, pengar och klimat
  • Motverka idétorka
  • Sätt smak, textur och dekoration

Relaterade