Fem finalister klara för Årets matbluff 2019

15 januari, 2020

Under 2019 fick Äkta vara in 162 nomineringar till Årets matbluff 2019, vilket är rekord. En jury har nu valt ut fem finalister som är med i den slutgiltiga omröstningen, som är öppen till och med måndag den 20 januari.

”Med hjälp av vår jury har vi valt ut fem finalister bland de rekordmånga nomineringar som vi har fått in. Nu är det dags för allmänheten att rösta fram vinnaren”, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentorganisationen Äkta vara, som ligger bakom antipriset.

Motiveringen till årets finalister:

Pågen Brioche hamburgerbröd
”Bakat utan de karaktäristiska råvarorna”
Brioche är ett franskt bröd, bakat med smör och ägg, men de här bröden innehåller ingen av dessa ingredienser. Den enda egentliga skillnaden mot vanliga hamburgerbröd är att det inte ligger några sesamfrön på locket och att de har smaksatts med smörarom.

Semper gluten free Bovete & Teff mjöl
”Inte bara mjöl i påsen”
Framsidan ger intrycket av att det rör sig om ett mjöl av naturligt glutenfria frön av bovete och teff. I själva verket är det en bakmix, som förutom 23 procent bovete och ynka 3 procent teff innehåller olika stärkelser, fibrer och förtjockningsmedel. Tillsammans med rismjöl utgör mjölerna endast 45 procent av innehållet.

Rå Blåbär
”Kallpressad fast värmebehandlad”
Både varumärket ”Rå” och produktbeteckningen ”råsaft” på framsidan antyder att det här är en särskilt rå och obehandlad juice. På baksidan står dessutom att den är kallpressad. I själva verket har juicen pastöriserats, innan den har tappats på flaska.

Alpro Cuisine soya vispbar
”Nästan ingen soja”
Liksom sojadryck är ett alternativ till mjölk är denna produkt ett alternativ till vispgrädde. Innehållet av just sojabönor är dock mycket blygsamt, ynka 2 procent. Istället består produkten till 25 procent av palmolja och den får sina gräddliknande egenskaper av bland annat konsistensmedel och aromämne.

Skånemejerier Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb
”Sötad med fruktkoncentrat”
En fruktyoghurt med mer bär och mindre socker – så tänker nog de flesta när de ser denna produkt. 20 procent frukt och inget tillsatt socker står det på framsidan. Mängden hallon och jordgubbar, som avbildas stort, utgör dock mindre än hälften av detta procenttal. Resten utgörs av koncentrerad juice av druva och äpple, vilket är ett annat namn för en sockerhaltig sirap som WHO ur hälsosynpunkt jämställer med vanligt strösocker.

Den 22 januari avslöjas ”vinnaren” i direktsändning i TV4.

Juryn bestod av:
Björn Bernhardson, grundare och verksamhetsledare i Äkta vara
Jan Bertoft, generalsekreterare Sveriges Konsumenter
Viola Gad, journalist
Christina Möller, matprofil och ledamot i Äkta varas styrelse
Mats-Eric Nilsson, författare/journalist och grundare av Äkta vara

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!