Martin Pardell, Senior Brand Manager, Frebaco Kvarn i Lidköping, tog emot Livsmedelspriset 2020 den 12 november. Foto: Martin Frick

Fazer Kvarn får Livsmedelspriset 2020 för Havreris

13 november, 2020

Fazer Kvarn har tilldelats Livsmedelspriset 2020 för sin innovativa produkt Havreris, som lanserades under varumärket Frebaco i januari 2020.

Havreriset består av hela havrekärnor som har ångbehandlats och polerats för att nå den korta koktiden på 13 minuter. Processen är skonsam och gör att Havreriset behåller havrekärnans näringsinnehåll. Havren växer på Västgötaslätten och odlas inom en radie på högst 10 mil från Fazers kvarn i Lidköping.

Livsmedelspriset 2020 delades ut av Livsmedel i fokus vid en ceremoni på Fazer Kvarn i Lidköping den 12 november 2020.

Så här lyder juryns motivering:

”Fazer Kvarn i Lidköping vinner Livsmedelspriset 2020 för sin nya innovativa produkt Havreris. Den är gjord på svensk havre och får sina risliknande egenskaper genom en unik ångbehandling. Havreriset uppfyller alla krav man kan ställa på en modern och hållbar produkt; den smakar bra, orsakar ett betydligt lägre klimatavtryck och innehåller mer näring och kostfiber jämfört med vitt ris. På kort tid har den fått stor uppskattning bland svenska konsumenter och lanseras nu i övriga Norden. Lanseringen av Havreris visar att man med svenska råvaror, innovation och kunskap kan förändra etablerade produktkategorier i grunden. Fazer Kvarn är därför en inspiration för hela branschen.”

Fakta om Livsmedelspriset:
Livsmedel i fokus (tidigare LivsmedelsFöreningen) delar sedan 1964 årligen ut Livsmedelspriset till ”personer, organisationer eller företag som på ett inspirerande och innovativt sätt tagit initiativ till, eller utvecklat förutsättningar för att öka livsmedelsnäringens konkurrenskraft och utveckling”.

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!