Fazer investerar i produktion av xylitol av havreskal

7 mars, 2019

Fazer investerar cirka 400 miljoner kronor i en ny anläggning i Lahti, som ska utvinna sötningsmedlet xylitol ur havreskal.

Xylitolmarknaden växer och Fazer siktar på att bli enda tillverkare av xylitol från växtbaserad råvara av finskt ursprung.

”Vi tror att xylitol från växtbaserad nordisk råvara skapar stort intresse hos kunder i norra Europa, ja till och med globalt. Här har vi nu en innovation inom cirkulär ekonomi och som med patenterad teknologi erbjuder konsumenten hälsosamma val. Det glädjer mig att möjligheten finns att längre fram även kunna tillvarata havreskalen från vår kvarn i Lidköping i denna produktion.”, säger Mats Liedholm, VD Fazer Sverige.

Att producera xylitol från havreskal är en helt ny innovativ teknologi. Hittills har man till stor del använt havreskal inom energiproduktion.

Xylitolanläggningen byggs bredvid Fazers havrekvarn i Lahti och blir den första xylitolfabriken i världen som integreras bakåt i produktionskedjan. Fabriken kommer att producera många olika former av xylitol för livsmedels-, kosmetik- och läkemedelsindustrin.

Xylitolfabriken kommer att höra till affärsområdet Fazer Lifestyle Foods.

Snabbfakta om xylitol:

• Xylitol är ett sötningsmedel framställt ur xylos som finns i vissa träd och växter, till exempel björk, bok, majs och bär.

• Industriell produktion av xylitol är en finländsk innovation, som startade i Finland 1975.

• Populäraste xylitolprodukter är tuggummi och pastiller.

• Xylitol har lägre kaloriinnehåll än socker men är lika sött.

• Xylitol har ett hälsopåstående godkänt av EFSA.

• Daglig användning av xylitol för att minska risken för karies rekommenderas av många tandläkarförbund världen över.

Relaterade