Ägg, som är en viktig källa till D-vitamin, har visat sig vara dubbelt så nyttiga mot vad man tidigare har trott. Foto: Svenska Ägg

Extra potent form av D-vitamin upptäckt i äggula

24 november, 2020

Att ägg är en viktig källa till D-vitamin är väl känt. Nu har en extra potent form av D-vitamin upptäckts i äggets gula, vilket gör att Livsmedelsverket har höjt äggets D-vitaminvärde i livsmedelsdatabasen.

Nyligen höjde Livsmedelsverket äggets D-vitaminvärde i livsmedelsdatabasen till 3,700 mikrogram D-vitamin per 100 gram ägg. Enligt Livsmedelsverket beror höjningen av värdet på att man har upptäckt att äggulan innehåller ytterligare en form av D-vitamin, så kallad 25(OH)-vitamin D. Kunskapen om att denna form av vitaminet finns i livsmedel är ny och forskning visar att den varianten av vitaminet har fem gånger så hög aktivitet som vitamin D3, den form som anges för livsmedel och som används i vitamintillskott. Dagsbehovet av vitamin D ligger på 10-20 mikrogram.

”Det här innebär att ägg är dubbelt så nyttigt mot vad vi tidigare trott, säger Christer Rosén, näringsexpert på CHR Food & Health.

Mätningar visar att nästan 20 procent av den svenska befolkningen kan lida av D-vitaminbrist.

”Många som medvetet ser till att få i sig extra D-vitamin under höst och vinter använder kosttillskott. Men ägg är en naturligt rik källa till D-vitamin. Det är ett fantastiskt livsmedel som innehåller alla näringsämnen vår kropp behöver förutom C-vitamin. Ägg har både ett högt näringsvärde och dessutom ett lågt klimatavtryck”, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg.

D-vitamin bidrar till immunsystemets och musklernas normala funktion och är viktigt för starka tänder och skelett. Mycket forskning bedrivs nu för att undersöka om brist på D-vitamin är en potentiellt ökad riskfaktor för att bli svårt sjuk i covid-19, men något orsakssamband är ännu inte bevisat.

”Däremot visar studier att D-vitamin kan ha betydelse för mottagligheten av luftvägsinfektioner, och därmed kan en brist av vitaminet innebära en ökad riskfaktor, särskilt under mörkare årstider och för riskgrupper”, säger Christer Rosén.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!