Att ägg är en viktig källa till D-vitamin är väl känt. Nu har en extra potent form av D-vitamin upptäckts i äggets gula, vilket gör att Livsmedelsverket har höjt äggets D-vitaminvärde i livsmedelsdatabasen.
Nyligen höjde Livsmedelsverket äggets D-vitaminvärde i livsmedelsdatabasen till 3,700 mikrogram D-vitamin per 100 gram ägg. Enligt Livsmedelsverket beror höjningen av värdet på att man har upptäckt att äggulan innehåller ytterligare en form av D-vitamin, så kallad 25(OH)-vitamin D. Kunskapen om att denna form av vitaminet finns i livsmedel är ny och forskning visar att den varianten av vitaminet har fem gånger så hög aktivitet som vitamin D3, den form som anges för livsmedel och som används i vitamintillskott. Dagsbehovet av vitamin D ligger på 10-20 mikrogram.
”Det här innebär att ägg är dubbelt så nyttigt mot vad vi tidigare trott, säger Christer Rosén, näringsexpert på CHR Food & Health.
Mätningar visar att nästan 20 procent av den svenska befolkningen kan lida av D-vitaminbrist.
”Många som medvetet ser till att få i sig extra D-vitamin under höst och vinter använder kosttillskott. Men ägg är en naturligt rik källa till D-vitamin. Det är ett fantastiskt livsmedel som innehåller alla näringsämnen vår kropp behöver förutom C-vitamin. Ägg har både ett högt näringsvärde och dessutom ett lågt klimatavtryck”, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg.
D-vitamin bidrar till immunsystemets och musklernas normala funktion och är viktigt för starka tänder och skelett. Mycket forskning bedrivs nu för att undersöka om brist på D-vitamin är en potentiellt ökad riskfaktor för att bli svårt sjuk i covid-19, men något orsakssamband är ännu inte bevisat.
”Däremot visar studier att D-vitamin kan ha betydelse för mottagligheten av luftvägsinfektioner, och därmed kan en brist av vitaminet innebära en ökad riskfaktor, särskilt under mörkare årstider och för riskgrupper”, säger Christer Rosén.