Estrella visar klimatavtrycket på påsen

6 april, 2021

Nu får tre av Estrellas potatischipsprodukter sitt klimatavtryck direkt påsen. Estrella vill lyfta chipsens klimatresa och har därför tillsammans med CarbonCloud mätt klimatavtrycket hela vägen från jordbruk och råvaror till färdig chipspåse i butik.

Genom ett samarbete med CarbonCloud har Estrella kartlagt klimatavtrycket i hela produktionskedjan: Råvaror, produktion, kryddor, transporter och förpackningar. Mätningen visar till exempel att storsäljaren Estrellas Sourcream & Onion 275 gram har ett klimatavtryck på 0,65 kilo CO2e per färdig chipspåse.

”Genom att mäta våra produkters klimatavtryck får vi ännu bättre kunskap kring hur alla delar i produktkedjan påverkar klimatavtrycket. Under en begränsad period sätter vi chipsens klimatavtryck direkt på påsen för att göra det tillgängligt för konsumenter. På det sättet hoppas vi öka medvetenheten kring chipsens klimatresa och vad vi som företag kan göra för att minska avtrycket”, säger Josefin Hugosson, CSR & Trade Marketing Manager på Estrella.

CarbonCloud är ett Göteborgsbaserat företag sprunget ur forskning på Chalmers. De har byggt en onlineplatform, där livsmedelsproducenter själva kan arbeta med sina produkters klimatavtryck och med hjälp av CarbonClouds verktyg se hur olika delar av produktkedjan påverkar klimatet.

”Efterfrågan på klimatmärkning och transparens har ökat både hos livsmedelsproducenter och konsumenter. Det är imponerande att se arbetet som Estrella har lagt ner på att kartlägga chipsens klimatresa”, säger David Bryngelsson, CEO och Grundare på CarbonCloud.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!