Ekologiska alternativ saknas bland vegoprodukter

8 september, 2021

Noll ekologiska alternativ. Det blev resultatet när Naturskyddsföreningen granskade utbudet från fem av de största producenterna av vegetariska halvfabrikat. Samtidigt visar en ny Sifo-undersökning att efterfrågan på ekologiska vegoprodukter är stor.

”Det måste finnas ekologiska alternativ att erbjuda konsumenterna. Att konsumtionen av växtbaserad mat ökar är positivt för klimatet – men det är lika viktigt att välja ekologiskt så att vi kan bromsa förlusten av biologisk mångfald”, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Naturskyddsföreningens granskning visar att de fem största producenterna av vegetariska halvfabrikat inte har ett enda ekologiskt alternativ. Granskningen omfattar 74 vegetariska halvfabrikat och färdigrätter från Anamma, Dafgårds, Findus Green Cuisine, Hälsans kök och Oumph! som säljs i butik.

Samtidigt visar en ny undersökning från Kantar Sifo som Naturskyddsföreningen låtit genomföra att 77 procent av dem som i dag köper vegoprodukter efterfrågar fler ekologiska alternativ.

”Svenska folket sänder en tydlig signal till producenterna. De vill se mer ekologiskt på vegohyllan, så nu är det bara att kavla upp ärmarna och sätta i gång”, säger Karin Lexén.

Opinionsundersökningen genomfördes av Kantar Sifo 18-20 juni 2021 i form av en webbaserad undersökning och bygger på 1 154 intervjuer bland den svenska allmänheten.

• 36 procent väljer i dag oftare vegetariskt jämfört med för tre år sedan och 32 procent väljer oftare ekologiskt.
• 46 procent köper ibland vegetariska produkter, som färs, burgare och korv.
• Av dem som köper vegetariskt förväntar sig 79 procent att produkterna har lägre klimatpåverkan, 24 procent att de inte bidrar till spridning av bekämpningsmedel och 15 procent att det inte används konstgödsel.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!