Inköpschef Helene Sollerhed och råvaruchef Jörgen Hansson på Pågens testodling intill Lilla Harrie Valskvarn.

Den svenska spannmålsskörden är igång och ser lovande ut

4 augusti, 2022

Nu har skörden startat i Sverige och i helgen tog Pågens kvarn, Lilla Harrie Valskvarn, emot de första spannmålsleveranserna från de skånska odlarna. De första skördarna tyder på att den svenska spannmålsskörden i år kommer att gå bra.

I och med den osäkerhet och höga prisbild som redan råder på den globala spannmålsmarknaden på grund av kriget i Ukraina, skulle ett svagt skördeutfall vara mer negativt än vanligt. Just nu ser det dock inte ut att bli en repris på förra årets låga skörd som berodde på initial torka och därefter kraftiga regn. Istället tycks årets lite mer typiska och växlande svenska sommarväder ha varit gynnsamt för spannmålsodlingen.

”Skördeperioden har precis inletts och ännu är det för tidigt att kunna ge ett exakt svar på hur årets skörd slår för våra odlare. Men vad vi kan se nu efter de första dagarnas skörd, får vi en volymmässigt god avkastning. Spannmålet ser inte ut att slå rekord vad gäller protein, men verkar dock ligga på normala proteinnivåer”, säger Helene Sollerhed, inköpschef på Lilla Harrie Valskvarn.

I dagarna har även skördetröskan rullat in på Pågens testodling intill den egna kvarnen i Lilla Harrie norr om Lund. Här testodlas proteinrika och klimatstarka spannmålssorter som ett led i att utveckla en hållbar odling som tryggar Sveriges livsmedelsförsörjning.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!