Den regenerativa framtiden i fokus för Utstickarpriset 2020

22 april, 2020

Idag öppnas nomineringarna för det nionde Utstickarpriset. Priset, som är instiftat av Polarbröd, syftar till att uppmärksamma modiga människor och organisationer som går sin egen väg och gör skillnad i omställningen till en hållbar framtid. Med temat för årets pris vill Polarbröd lyfta vikten av resurseffektivitet och cirkularitet.

2012 instiftade Polarbröd Utstickarpriset, som delas ut årligen för att hylla modiga människor som går sin egen väg och visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. Temat för Utstickarpriset 2020 sätter fokus på den regenerativa framtiden: Hur skapar vi förutsättningar för system som bygger sig starkare i stället för att utarmas av mänsklig verksamhet?

Som ett bra exempel lyfter Polarbrödsgruppens koncern-VD Karin Bodin fram det regenerativa jordbruket, som är utformat för att vända på de negativa klimateffekter som jordbruk skapar, genom att återuppbygga den organiska massan i jorden. Det görs genom en fossilfri verksamhet med en varierad växtföljd och ett varierat landskap.

”Vi måste hitta sätt att leva som är mer i balans med planeten. Det regenerativa jordbruket är en nyckelfaktor. Men det finns också mycket annat som vi måste bli bättre på att återanvända och hitta slutna kretslopp för.”

Vinnaren, som presenteras under hösten, tilldelas en prissumma motsvarande 100 gram guld som bidrag i sitt fortsatta arbete. Tidigare vinnare är bland andra The EAT-Lancet Commission 2019, Tina-Marie Qwiberg 2018 och Cape Farewell 2017. Nomineringar kan lämnas fram till den 20 maj på utstickare@polarbröd.se.

 

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!