Anja Leissner och Sorosh Tavakoli är FoU-chef respektive VD i nystartade Noquo Food.

De vill skapa helt vegansk ost med hjälp av ny teknik

1 mars, 2019

Noquo Food är ett nystartat food tech-bolag som siktar på att ta fram helt vegansk ost. Nu söker företaget en food scientist/produktutvecklare till sitt forsknings- och utvecklingslab i Södertälje.  

Anja Leissner och Sorosh Tavakoli heter Noquo Foods grundare. Med namnet vill de utmana dagens status quo-situation när det gäller livsmedelsproduktionen och återuppfinna mat utan att använda sig av djur, både för planetens och folkhälsans skull.

”Genom att använda vetenskap och teknologi tror vi att det går att utveckla växtbaserade alternativ som på sikt är godare, näringsrikare, billigare och mer hållbara. Vi måste ställa de rätta frågorna, hitta rätt personer och göra rätt investeringar”, skriver de i ett pressmeddelande.

Att de startar med just ost beror först och främst på att de älskar ost. En annan anledning är att flexitarianer och vegetarianer konsumerar mer ost än genomsnittskonsumenten och att veganska ostar inte uppfyller konsumenternas förväntningar.

De skriver att de inte vill använda sig av kokosolja och stärkelse, som är vanliga ingredienser i veganska ostar. Målet är inte heller dessertostliknande alternativ baserade på cashewnötter.

Anja Leissner, som är FoU-chef, har en bakgrund från mejeriindustrin och VD Sorosh Tavakoli har tidigare drivit företaget Videoplaza och även ägnat sig åt algodling.

Nu söker de två personer, en food scientist/produktutvecklare och en laboratorieassisten, till sitt FoU-team baserat i Södertälje.

Relaterade