Eva Tornberg och Anna Kjellström står i startgroparna för att börja utvecklingen av nya växtbaserade köttalternativ.

De ska utveckla framtidens växtbaserade köttalternativ

10 december, 2020

I december startade Veg of Lund och Scandi Standard en gemensam forskargrupp med målet att inom ett eller två år kunna erbjuda helt nya livsmedel som möter den starka konsumenttrenden med ökande efterfrågan på växtbaserade produkter med hög kvalitet och lågt klimatavtryck.

Utvecklingsprojektet leds av Veg of Lunds forsknings- och utvecklingschef Eva Tornberg, som tillsammans med projektassistenten Anna Kjellström är i startfasen av arbetet. Inom några månader intensifieras arbetet och gruppen kommer att växa med ytterligare kollegor. Planerna är att använda Veg of Lunds patent och den forskning som baseras på kombinationen av potatis och rapsolja till livsmedelskategorier utöver bolagets befintliga inom mejeriprodukter.

”Vi är inne i slutfasen med finjusteringar för Veg of Lunds andra stora satsning – potatismjölk – så nu vi har möjlighet att fokusera på ett nytt spännande projekt”, konstaterar Eva Tornberg.

Eva Tornberg hade med sig erfarenheter från en nästan 50-årig karriär som forskare, då hon och fyra andra parter grundade Veg of Lund 2016. Under 1980- och 90-talen arbetade hon på Köttforskningsinstitutet i Kävlinge, som ägdes av slakterikooperationen. Där blev det 16 år som forskningschef och mycket kontakter med kött- och charkindustrin. Som professor vid Institutionen för livsmedelsteknik vid Lunds universitet återupptog Eva Tornberg den forskning som hon hade ägnat sig åt i sitt doktorsarbete på 1970-talet, nämligen hur emulsioner kan stabiliseras med hjälp av proteiner. Frågan var hur man gör vegetabiliska proteiner lika hanterbara som de animaliska. Svaret finns i de patent som Eva har och som bland annat har resulterat i produktionen av Veg of Lunds smoothie-produkter, som idag finns i butiker och caféer.

”Jag tyckte att potatis, en rotfrukt med mycket kolhydrater, men även protein av hög kvalitet, var intressant att studera. Fett saknas nästan helt i potatis men finns i riklig mängd i oljeväxter, som raps och dessutom med tio procent av de hälsobringande omega 3-fettsyrorna. Potatis och rapsolja, en jättebra kombination och det är väldigt hållbart ur klimatperspektiv”, säger Eva Tornberg.

Emulsionen mellan potatis och rapsolja blir basen även i de växtbaserade köttprodukterna som ska lanseras inom två år, men i köttalternativet krävs en högre proteinhalt och en annan textur som uppfyller konsumentkrav om smak, tuggmotstånd och saftighet.

 

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!