Dafgårds anläggning i Källby ska byggas ut med en ny fabrik för helt växtbaserade charkprodukter. Foto: Dafgårds

Dafgårds investerar 300 miljoner i fabrik för vegan-chark

12 april, 2021

Dafgårds bygger en ny fabrik i Källby för produktion av helt växtbaserade charkprodukter. Anläggningen kommer att husera två olika produktionslinjer och ha en total yta på över 4 000 kvadratmeter.

Projekteringen är inne i en slutfas och produktionen beräknas starta i början på 2022. Investeringen på närmare 300 miljoner kronor är självfinansierad och görs för att producera ett stort antal växtbaserade charkprodukter, som för korv, skivad smörgåsmat, salami, köttfärs, kyckling och bratwurst, för att fullfölja kontrakt som Dafgårds har ingått med ett flertal kunder över hela världen.

”Vi samarbetar med världens främsta experter inom växtbaserad mat och är väldigt glada att vi ligger i framkant. Källby ligger bra till för framtiden, säger Lena Gunnarsson, utvecklingschef på Dafgårds.

Dafgårds har redan tre produktionslinjer för växtbaserade produkter och trots en hög automatiseringsgrad och den senaste tekniken räknar företaget med att det kommer att krävas många nyanställningar.

”Det har aldrig varit en mer spännande utveckling i Källby, våra satsningar på god klimatsmart mat utmanar en traditionell bransch – vi behöver spetskompetens inom alla områden för att fortsätta driva utvecklingen framåt. Rekrytering kommer att starta till hösten men redan nu har vi många tjänster ute, säger Dafgårds HR-chef Eva Nyberg.

Projektet är en del i Dafgårds långsiktiga plan på en mer klimatneutral produktion. Förutom i en ny fabrik, investerar Dafgårds även kraftigt i den befintliga produktionen. Under de senaste åren har företaget investerat, renoverat och byggt för över 500 miljoner i Källby.

”Vi vågar påstå att vår nya växtbaserade korv och köttfärs kommer att vara godare, hälsosammare och mer lättlagad än alternativen tillverkade av kött. Framtiden är redan här och de första produkterna levereras redan i stor skala över Europa och världen, säger vVD Magnus Dafgård.

”Om fem år kommer ingen fundera på om korven på mackan är gjord av gris eller bönor. Och då blir frågan, vad vill du egentligen helst ha?”

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!