Arlas kosläpp är en populär tradition, inte minst för barnfamiljer, men i år ställs den publika delen in. Foto: Arla

Coronasmittan stoppar Arlas offentliga kosläpp

14 mars, 2020

Arlas kosläpp är ett säkert vårtecken och en populär tradition, inte minst för barnfamiljer. Förra året drog Arlas kosläpp över 170 000 besökare och flera av Arla-gårdarna blev fullbokade redan någon timme efter att anmälningssidan hade öppnat.

”Våren är snart här och kossorna vill ut och beta. Det är bland det finaste jag vet att se glada kor som skuttar runt i hagen varje år. Det är väldigt tråkigt att inte fler får dela den glädjen med oss i år. Vi är tvungna att ställa in den publika delen på grund av läget med coronasmittan. Givetvis är det ett tråkigt besked, då 50 av våra Arla-bönder var inställda på att öppna upp sina gårdar och prata med besökarna om de viktiga frågorna kring djurvälfärd och livsmedelsproduktion”, säger Fredrik Larm, som är ansvarig för kosläppen.

Enligt svensk lag ska alla mjölkkor vistas ute under april till oktober, exakt hur länge beror på var i landet gården ligger.

“Även om vi måste ställa in det offentliga kosläppet i år så garanterar vi att alla kor ändå kommer ut på sitt sommarbete, och det är ju det allra viktigaste”, säger Fredrik Larm.

Relaterade