Coop uppmanar politikerna att slopa EU-lagen om ägg

21 maj, 2019

Coop uppmanar toppkandidaterna till det kommande EU-valet att verka för att lagstiftningen som reglerar äggförsäljningen i Sverige slopas.

Varje dag tvingas svenska livsmedelsbutiker slänga fullt ätbara ägg för att inte bryta mot en EU-lagstiftning. Lagen säger nämligen att det är olagligt att sälja ägg hela sju dagar innan bäst före datum – ett datum som dessutom är satt flera veckor (eller till och med månader) före den verkliga sista förbrukningsdagen. Det skriver Coop i ett pressmeddelande.

”Den här lagen innebär i praktiken att våra butiker tvingas slänga prima, fullt ätbara ägg en vecka innan bäst före-datum. Det här är en orimlig lagstiftning som bidrar till att matsvinnet ökar. Jag vill därför vädja till de politiker som nu snart tar plats i EU-parlamentet att driva frågan om en smartare lagstiftning på det här området”, säger Magnus Johansson, VD på Coop Sverige.

EU-lagstiftningen är anpassad främst för de södra delarna av Europa, där ägg vanligtvis förvaras i rumstemperatur och där salmonella förekommer i ägg. Svenska konsumenter förvarar oftast ägg i kylen, vilket gör att de kan hålla ytterligare ett par månader efter att bäst före-datumet är passerat och svenska ägg förekommer inte salmonella.

Lagstiftningen gör också att det är förbjudet att sälja ägg efter bäst före-datum och därför inte kan reas ut.

Att ägg går att äta långt efter hållbarhetsdatum verkar däremot vara väl känt bland svenska konsumenter. När Demoskop på Coops Matometers uppdrag frågade 1 005 personer om äggens hållbarhet, trodde majoriteten att de håller minst en månad efter bäst före-datum. En tredjedel av konsumenterna kläcker gamla ägg för att se om de är dåliga. Bara sju procent av de tillfrågade uppgav att de slänger ägg direkt efter utgånget datum.

 

Relaterade