Av Coops 650 butiker har 165 manuella fiskdiskar av dem drivs 152 i egen regi.

Coop stoppar fiskleveranser i frigolitlådor från 1 juni

28 maj, 2019

Från och med den första juni tillåter inte Coop fiskleveranser i frigolitlådor. Istället kommer fisken till butiker med manuella fiskdiskar främst att levereras i pappkartonger. Detta för att minska risken för att plast ska hamna i hav och sjöar.

I samband med vårens upphandling av de tre centrala fiskleverantörerna Fiskeriet, Sjömat och Bröderna Hansson har Coop infört ett krav på stopp för frigolitlådor som en del av affärsuppgörelsen.

”Coop jobbar på att minska plastanvändningen och att kunna ta bort frigolit ifrån en verksamhet som är i direkt anslutning till hav och sjö känns väldigt angeläget. Jag är glad att vi tillsammans med våra leverantörer nu tar detta steg och hoppas att fler aktörer i branschen nu väljer bort frigolitlådorna”, säger Staffan Fri, som är kategori- och inköpsansvarig för manuell fisk på Coop.

Frigolitlådorna kommer även att plockas bort i butikerna, så att fisken istället förvaras i kartonglådor. Alla Coops egna fiskdiskar är sedan 2018 certifierade enligt kraven från MSC och ASC.

Frigolit är en av de vanligaste plasterna som hamnar i havet. Varje år hamnar runt 8 miljoner ton plast i haven och Håll Sverige Rent uppskattar att det i dagsläget svävar runt 150 miljoner ton plast i haven, vilket motsvarar 580 000 plastbitar per kvadratkilometer.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!