Cloetta ska växa med en ny fabrik i Nederländerna

12 maj, 2022

Cloetta planerar att uppgradera sitt fabriksnätverk inom godistillverkning för att stärka sin position som ett ledande konfektyrföretag i Europa. Planerna omfattar etableringen av en ny modern fabrik i Nederländerna som ska stå klar under 2026. Samtidigt planerar Cloetta att stänga de tre konfektyrfabrikerna i Turnhout, Belgien, och Roosendaal, Nederländerna.

Efter en strategisk översyn planerar Cloetta att uppgradera sitt fabriksnätverk inom godistillverkning. Planerna inkluderar etableringen av en ny fabriksanläggning för att främja ytterligare tillväxt i framförallt marknaderna utanför Norden, möjliggöra väsentliga kostnadsbesparingar och samtidigt reducera växthusgasutsläppen. Den nya anläggningen skulle etableras i Nederländerna med byggstart under 2023 och stå färdig under 2026.

Enligt Cloettas VD Henri de Sauvage-Nolting skulle en modern fabriksanläggning utgöra grunden till en högkvalitativ och konkurrenskraftig konfektyrtillverkning och borga för framtida expansion:

”En sådan investering skulle bidra till en betydande förflyttning mot vårt långsiktiga lönsamhetsmål och vårt engagemang för Science Based Targets-initiativet. Samtidigt skulle dessa potentiella förändringar påverka många av våra kollegor och vi kommer att stödja dem i denna process.”

Förslaget förväntas generera en årlig ökad EBIT på 160 till 180 miljoner kronor. Satsningen skulle innebära en total engångskostnad på upp till 100 miljoner kronor netto och investeringar på totalt cirka 2,5 miljarder kronor under de kommande fyra åren.

Totalt skulle ungefär 350 anställda i Belgien och Holland påverkas av förslaget, varav majoriteten skulle erbjudas en anställning i den nya fabriken. Cloetta kommer att inleda överläggningar med European Works Council och de lokala fackföreningarna.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!