Circle K och Löfbergs breddar samarbetet mot matsvinn

7 oktober, 2021

80-90 procent av kaffets klimatpåverkan sker i odlarlandet, därför är det extra värdefullt att minimera svinnet av färdig produkt. Utifrån den insikten föddes Löfbergs och Circle K:s hållbarhetsprojekt Räddat Kaffe, ett kaffe skapat av tre olika kaffesorter som annars riskerat bli svinn i rosteriet. Efter ett lyckat test lanseras kaffet nu på bred front och totalt räddas 13 ton kaffe under året.

Att ett färdigt kaffe inte kan säljas kan bero på skadade förpackningar eller på att rostnings- eller malningsgraden inte har blivit som det var tänkt. Eftersom kvaliteten på kaffet är oförändrad ville Löfbergs hitta en partner som kunde hjälpa dem att ta rädda kaffet från att bli svinn.

”Alla sätt som kan minska matsvinnet välkomnas med öppna armar och vi är väldigt glada att samarbeta med Löfbergs i den här satsningen. Vi säljer 11 miljoner koppar kaffe årligen och tar kaffe på stort allvar. Därför har smakbilden och att detta kaffe är unikt varit en stor del av processen. I vår testfas i våras sålde kaffet slut snabbare än förväntat så kunderna är verkligen med oss här”, säger Martin Stenberg, Senior Category Manager på Circle K.

I projektet använder Löfbergs kaffeexperter olika sorters kaffe utifrån tillgång och kombinerar dessa till en unik blandning. Det betyder att varje batch har en helt unik smakbild. Denna gång beskrivs resultatet som ”ett mörkrostat, välbalanserat och fylligt kaffe, med toner av kakao och torkad frukt”. Bönorna kommer från hållbart certifierade odlingar i Syd- och Centralamerika samt Sydostasien.

”För oss är hållbarhetsfrågor ständigt närvarande men för att kunna förverkliga alla idéer är vi beroende av att ha partners som Circle K, som är villiga och modiga att testa och utveckla nya koncept tillsammans med oss. Det ligger mycket arbete och passion bakom detta kaffe och vi är väldigt nöjda med resultatet”, säger Martin Löfberg, Chief Purchasing Officer på Löfbergs.

Miljövinster med det Räddade kaffet:

  • satsningen säkerställer en besparing på ca 60 ton CO2 under första året
  • användningen av bekämpningsmedel minskar med 140 kg
  • en yta motsvarande 24 fotbollsplaner ställs om till hållbar produktion

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!