Chorizo i topp som svenskarnas favoritkorv

30 augusti, 2021

Korv har en speciell plats i svenskarnas hjärtan, men hur ser vår korvkonsumtion ut egentligen? Hur många korvar äter vi i snitt, vad har vi på korven i olika delar av landet och vilken korv är egentligen svenskarnas favorit? Circle K har för första gången kartlagt svenskarnas korvvanor på djupet i en stor Sifo-undersökning.

Genomsnittssvensken äter 60 korvar per år. Det slås fast i den undersökning som genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av Circle K. Det är männen som håller upp den siffran med 72 korvar i snitt jämfört med kvinnornas 47. Och ju äldre man blir, desto mer tycks man uppskatta sin korv. 7 av 10 svenskar (73 %) äter korv minst ett par gånger i månaden och var femte (21 %) uppger att de äter korv ett par gånger i veckan.

”Att korv är något väldigt personligt märker vi dagligen i våra butiker. Det måste vara rätt smak, rätt bröd och rätt tillbehör och åsikterna om vad som är ”rätt” går isär. Det gjorde oss nyfikna på att ta reda på hur det ser ut ute i landet, så vi bestämde oss för att göra den här undersökningen”, säger Erika Söderlund, som är kommunikationschef på Circle K.

Chorizo tar en nära på ohotad förstaplats som den populäraste korven (47 %) följt av ”vanlig grillkorv” (42 %) och kokt korv/wienerkorv (35 %). Även här syns skillnad mellan könen, då kvinnor helst väljer ”vanlig grillkorv” (41 %), följt av kokt korv/wienerkorv (39 %) och chorizo först på tredje plats (38 %). Vegetariska och veganska alternativ dyker också upp i statistiken och föredras av 9 procent av befolkningen (6 % män och 14 % kvinnor).

Även åldern tycks påverka korvpreferenserna. I åldersgruppen 18-29 år uppskattar exempelvis var femte (18 %) de vegetariska/veganska alternativen mest. Motsvarande siffra för gruppen 65-74 år, är två procent.

”Undersökningen har bekräftat ett antal saker vi misstänkte och har märkt i vår egen statistik från stationerna, som exempelvis att hög kötthalt och att det är svenskt kött är de absolut viktigaste faktorerna när man väljer korv. Det är intressant att dessa faktorer också verkar bli viktigare ju äldre man är”, säger Erika Söderlund.

Undersökningen visar också på vissa regionala skillnader runt om i landet. Exempelvis gillar Uppsala-bor (38 %), stockholmare (36 %) och västerbottningar (36 %) kryddstark korv i större utsträckning än riksgenomsnittet på 32 procent. Dessutom är det förhållandevis stora skillnader när det gäller vilket bröd man vill ha till korven. I Västerbotten är det exempelvis bara 11 procent som föredrar briochebröd medan det i Halland är hela 34 procent som föredrar just det brödet. Mindre förvånande är kanske att Jämtland favoriserar tunnbrödet (37%), jämfört med riksgenomsnittet på 17 procent.

”Brödet är en vattendelare men det avgörande, efter själva korven, är ändå tillbehören. Här finns en uppsjö av bestämda åsikter och krav, men de klart viktigaste för att göra så många nöjda som möjligt är senap, ketchup och rostad lök, uppger Erika Söderlund.

Senap (80 %) vinner med en hårsmån över ketchup (78 %) som det populäraste tillbehöret, följt av rostad lök (65 %). Även här spelar åldern tydligt in, då den yngre generationen föredrar såväl ketchup som rostad lök framför senap. Picklad lök, srirachamajo och surkål är exempel på andra populära tillbehör.

 

 

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!