Chark-SM skänker ett ton charkuterier till välgörenhet

16 oktober, 2018

Chark-SM har skänkt ett ton charkuterier till välgörenhetsorganisationer i Göteborgs-området. Charkuterierna är produkter av hög kvalitet som har skickats in som tävlingsbidrag, men inte använts vid bedömningarna. Maten har tagits emot av Räddningsmissionen, Frälsningsarmén och Hela Människan och ska gå till socialt utsatta.

”Den här gåvan betyder mycket för oss. Vi erbjuder mat på vårt café för hemlösa på Vasagatan, våra härbärgen och boenden för utsatta människor. Det är viktigt att få något extra gott att äta ibland, och nu kan vi bjuda på chark av fin kvalitet”, säger Ari Skov-Hansen, logistikhandledare Räddningsmissionen.

Det som skänks är charkuterier av alla dess slag, alltifrån smörgåspålägg, köttbullar och korvar, till lufttorkad skinka och rökta viltprodukter.

”Vi har gjort detta i många år nu och är så tacksamma att dessa organisationer kan hjälpa oss att ta tillvara på maten och ge vidare till dem som behöver det mest. Det känns extra bra i år då vi har hållbarhet som ett tema under Chark-SM”, säger Annika Altskär, tävlingsansvarig på Chark-SM.

Hela Människan Ria i Partille kommer främst att använda charkprodukterna till julbord och matservering. En kock kommer att hjälpa dem att laga mat av charken som de kan lägga i frysen.

”Då har vi goda måltider på lager att ta fram och skänka till behövande så att de kan äta sig mätta, berättar Östen Sundell, verksamhetschef på Hela Människan Partille.

Hela Människan i Lerum kommer använda charkuterierna till sin dagliga frukostservering, julbord och matkassar.

”Eftersom vi främst driver verksamheten genom volontärarbete så kämpar vi ofta ekonomiskt. Därför är vi så tacksamma att få ta emot gåvor som den här så att vi kan erbjuda mer hjälp och mat till de som behöver”, säger Christine Jomansson, Hela Människan Lerum.

Frälsningsarmén brukar dela ut matkassar till människor som har svårt att försörja sig. Två kvällar i veckan möter de även hemlösa på stan och delar ut smörgåsar och något varmt att dricka och nu kan de överraska med extra gott pålägg.

”Charkprodukterna kommer verkligen att sätta guldkant på både smörgåsar och de matkassar som vi brukar dela ut”, säger Lillvor Stenberg, kapten på Frälsningsarmén.

Vilka som blir årets Svenska Mästare i Chark-SM avslöjas den 8 november när branschen möts för mässa, konferens och bankett i Eriksbergshallen i Göteborg.

Carina Malm

 

 

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!