Chark-SM 2020 lanserar tävlingsklass för vego-produkter

5 maj, 2020

Den 22 oktober arrangeras Chark-SM för elfte gången. Det sker som vanligt i Göteborg, men med flera nya inslag. Bland annat öppnas en helt ny tävlingsklass för vego-produkter och inträdet till mässan är kostnadsfritt.

Från och med i år är det Kött och Charkföretagen (KCF) och tidskriften Kött & Chark som arrangerar Chark-SM. Forskningsinstitutet RISE, som tidigare stått bakom evenemanget, finns fortfarande med som ansvarigt för bedömningen. I år får de i uppdrag att utöver köttprodukter, även provsmaka och bedöma en mängd olika vego, lakto ovo-vegetariska och veganska produkter.

”Det är naturligt för Chark-SM att utvecklas i takt med konsumenternas efterfrågan och det gör att vi nu tagit fram en ny vegoklass som komplement. Fokus ligger fortfarande på klassiska köttprodukter, men våra medlemmar kan tillverkningsprocesserna och kvalitet, vilket gör att många redan har utvecklat denna typ av produkter,” säger Magnus Därth, VD för Kött och Charkföretagen.

Vego- och veganklassen är en tillkommande egen tävlingsklass. De övriga 17 klasserna avser allt från julskinka, falukorv, bacon och rökt sidfläsk till pastej och sylta. Chark-SM 2020 satsar på att öka antalet tävlingsbidrag, från strax under 700 till 800 unika produkter.

”Att tävla i Chark-SM genererar alltid god marknadsföring för både varumärke och enskilda produkter. Men framför allt testas alla produkter av en mycket kvalificerad jury, vilket är ett fantastiskt stöd i produktutvecklingen”, förklarar Patrik Swenzén, tidskriften Kött och Chark.

För att göra Chark-SM till mötesplatsen nummer ett för alla som jobbar med kött och chark i Sverige, är det i år också kostnadsfritt inträde till mässan och konferensen.

Redan på kvällen den 21 oktober hålls en mingelmiddag, som är öppen för hela branschen mot en kostnad. Den traditionella, stora banketten med prisutdelning den 22 oktober är endast till för tävlande, sponsorer, utställare och andra som medverkar i Chark-SM.

Anmälan för tävlingsbidrag till Chark-SM är öppen från den 4 maj till den 28 aug 2020. Anmälan görs på www.charksm.se.

Relaterade