Brödinstitutet vill krossa matmyter i julkalender

2 december, 2019

Är allt mörkt bröd nyttigt och vad är antiinflammatorisk kost? Hur vet man om man inte tål gluten och varför blir magen svullen ibland? Brödinstitutets levande julkalender ger i 24 lucköppningar värdefullt vetande i form av korta filmavsnitt som svarar på vanliga frågor, krossar myter och förklarar vilka kostråd man kan lita på.

Varierande kostråd duggar tätt och inte sällan med motsägelsefulla budskap. 2,5 miljoner i Sverige äter idag så kallade ”fritt-från”-produkter utan att ha någon överkänslighet. Nu vill Brödinstitutet räta ut frågetecken om till exempel vilken mat som är bra mat för klimatet, om kolhydrater blir socker i kroppen och hur det är med tillsatser. Men också varför vi så gärna äter vört och saffran till jul.

”Det finns idag gedigen forskning om vad vi ska äta för att må bra och vi vill verkligen att fler ska känna till den och må bra av maten, i både kropp och själ. Alltför många råd som ges skapar mer oro än trygghet kring valet av mat och här vill vi bidra och underlätta”, säger Maria Sitell, leg dietist och talesperson på Brödinstitutet.

Tillsammans med Maria Sitell medverkar mathistoriker Richard Tellström, bagarna Johan Sörberg och Alexander Pelli, leg dietist Klara Standley, professor och barnläkare Jonas Ludvigsson och VD för Sveriges bagare & konditorer Martin Lundell. Filmerna är producerade av Drakflygaren Produktion.

Brödinstitutets julkalender 2019 går att följa på Youtube, Facebook, Instagram och Twitter@brodinstitutet.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!