Biogasdrivna lastbilar sluter kretsloppet på Arlas gårdar

PUBLICERAD: 18 juni 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Arla tar nästa steg i sin ”biogasrevolution” med fyra nya biogasdrivna lastbilar och sluter kretsloppet på mjölkgårdarna. Biogas som produceras av gödsel från Arlagårdarna innebär att klimatavtrycket från korna blir mindre men även att samhället får ett fossilfritt lokalt producerat drivmedel.

I juni 2019 drog Arla igång sin biogasrevolution. Målet är att minska klimatavtrycket från gårdarna och att bli en del i omställningen till ett fossilfritt samhälle, där biogas producerad från kogödsel sluter kretsloppet på mjölkgårdarna.

Biogas, som framställs av biomassa, till exempel kogödsel och källsorterat hushållsmatavfall, består till största delen av metan och kan användas som ett fossilfritt drivmedel till bussar, lastbilar och även inom industrin.

Gödseln från Arlaägarnas gårdar motsvarar cirka 54 miljoner liter diesel – om all gödsel skulle tas tillvara. Arla Sveriges egna brandade tunga transporter är redan fossilfria och drivs till stor del på RME och HVO. Nu har Arla inlett ett skifte till biogasdrift av sina lastbilar och siktar på att 30 procent av mjölktankbilarna ska köra på biogas om tre till fem år, vilket motsvarar cirka 650 000 mil per år.

”För att biogasproduktionen ska bli en revolution så krävs både investeringar av bönderna för att producera biogas men även att det finns en efterfrågan. När vi nu tar lastbilarna i drift så innebär det att vi bygger efterfrågan på biogas. Vi sluter inte bara det ekologiska ekosystemet utan även det ekonomiska”, säger Patrik Hansson, VD i Arla Sverige.

”Arla i Sverige var den första stora transportören med tung trafik som ställde om till 100 procent fossilfria egna transporter. Vi var tio år före regeringens målsättning. Idag finns det kommuner men även privata kunder som ställer krav eller önskemål på att leveranserna ska ske fossilfritt. Dessa krav uppfyller vi sedan något år tillbaka och vi ligger långt före våra konkurrenter.”

Genom att biogasanläggningarna ligger i närheten av gårdar och mindre samhällen runt om i landet blir slutresultatet ett lokalproducerat fossilfritt drivmedel som kan användas istället för importerade fossila drivmedel. För att få upp en större volym och dela på investeringar går bönder samman och driver biogasanläggningar.

”Regeringen aviserade i veckan gröna kreditgarantier där staten går in och tar en stor del av risken vid miljö- och klimatinvesteringar där biogasproduktion är ett av dessa områden. Vi tror att detta är precis rätt väg att gå. Det behövs långsiktiga finansieringsmöjligheter för bönderna och en riskfördelning i samhället”, säger Jonas Carlgren, mjölkbonde och styrelseledamot i Arla.

2030 ska hela Sverige nå en fossiloberoende fordonsflotta. Jonas Carlgren menar att biogasproduktion från lantbruket kan bli en viktig del av lösningen.

”I princip så måste Sverige få fram lika mycket fossilfri energi som den svenska vattenkraften producerar idag. Biogasproduktion från lantbruket kan bli en viktig del av lösningen. Bönder som investerar i biogasproduktionen deltar i omställningen av Sverige till ett fossiloberoende land.”

Rapport om Arlas biogasrevolution

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen behöver bli mer hållbar

Livsmedelskedjan illustration

Produktionen av metanreducerat kött skalas upp

Fodertillskottet Lome, som minskar kors metanutsläpp, ska ges till kor på gotländska gårdar som Protos samarbetar med.
Linda och Fredrik högupplöst_Martina Holmberg

Lakrids by Bülow utökar Slow Crafted-serien

Lakrids by Bülow släpper det senaste tillskottet i sin ekologiska Slow Crafted-serie: Milk & Honey.
SC_MILKHONEY_landscape

Turbulent år för ekoförsäljningen

Under 2023 minskade andelen ekologiskt i alla kanaler utom Systembolaget. Den stora försäljningsnedgången i början av året bromsade dock successivt in.
_DSF0035