Big Akwa tilldelas årets Impact Maker i Venture Cups Sverigefinal. Foto: Venture Cup.

Big Akwa är årets Impact Maker i Venture Cup Sverige

11 oktober, 2021

Big Akwa får utmärkelsen Impact Maker 2021 i Venture Cups Sverige-final för sin affärsmodell att kombinera fiskodling med skogsindustrin. Målet är att revolutionera vattenbruksindustrin i Sverige, minska importen av odlad fisk och bidra till ett hållbart nationellt vattenbruk.

Varannan fisk som konsumeras i världen beräknas idag vara odlad och fiskodlingsindustrin växer med 4 procent om året. I Sverige har dock utvecklingen av vattenbruk stagnerat och över 90 procent av den fisk som konsumeras importeras. Detta vill Big Akwa förändra med sin affärsmodell som går ut på att kombinera fiskodling med skogsindustrin. Visionen är att skapa en hållbar miljardindustri, revolutionera vattenbruksindustrin i Sverige, minska importerna och bidra till ett hållbart nationellt vattenbruk.

Big Akwa leds av grundaren Hugo Vikström, en serie-entreprenör drivit flera framgångsrika företag, Elena Petukhovskaya, som har 25 års erfarenhet från FMCG-industrin samt styrelseledamoten och hållbarhetsstrategen Evalena Blomqvist. Tillsammans leder teamet arbetet mot att implementera Big Akwas affärsmodell på en riksomfattande nivå.

Affärsmodellen går ut på att använda den spillvärme som genereras från pappersindustrier till att värma upp vatten i fiskodlingar till optimala temperaturer som garanterar snabbare och mer stabil fiskväxt samt lägre energianvändning. Fiskodlingarna producerar i sin tur ”smutsigt vatten” som kan göda de bakterier som pappersindustrier använder i sin reningsprocess. Därmed skapas en symbios mellan två industrier samtidigt som deras respektive klimatavtryck kraftigt kan reduceras.

Juryns motivering till priset är att Big Akwa har ”hittat ett sätt att bygga en brygga mellan två olika branscher” med tillägget att ”idén är genial bland annat tack vare sin enkelhet”.

Pris: Impact Maker (50 000 kronor), Venture Cup Sverige
Idé: Big Akwa AB
Team: Hugo Vikström, Elena Petukhovskaya och Evalena Blomqvist

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!