Axfood vill rädda 100 ton morötter från att bli matsvinn

4 juni, 2019

Axfood vill bidra till minskat matsvinn genom att ta vara på små morötter, som annars skulle kastas eller bli biogas, och sälja dem som ”svinngoda”.

Förra sommarens torka gjorde morotsskörden mindre än vanligt med ovanligt många små morötter. En stor del av dessa kastades eller blev till biogas istället för att konsumeras. I sommar inkluderar Axfood även de lite mindre morötterna i butikernas färdigpackade morotspåsar. Om det blir en sommar som i fjol väntas det minska matsvinnet med cirka 100 ton.

”Det här är ett sätt för oss att minska matsvinnet, inte bara i vår egen verksamhet utan i en annan del av livsmedelskedjan. Varje kilo minskat matsvinn räknas”, säger Åsa Domeij, som är hållbarhetschef på Axfood.

Morötterna kommer att säljas i färdigpackade påsar om 500 gram i Axfoods butiker Hemköp, Willys, Tempo och Mat.se. Påsarna märks ”svinngoda” och kommer från och med i sommar att innehålla morötter om minst 15 millimeter i diameter, mot tidigare 20 millimeter. De flesta av morötterna odlas av Ryftes på Gotland och den första skörden beräknas till sista veckan i juni.

Axfoods mål är att halvera sitt matsvinn till 2025, fem år före FN:s globala miljömål om ett halverat matsvinn.

”Klimatförändringarna ställer oss inför nya utmaningar. Därför behöver vi omvärdera både vad vi lägger på tallriken och vad vi är beredda att slänga bort. Genom att ta bort klass 1-märkningen för morötter, som är frivillig och reglerar storleken, kan vi nu även ta vara på de lite mindre morötterna”, säger Åsa Domeij.

 

Relaterade