Engångsartiklar av plast, som sugrör, kaffekoppar, glas och bestick, ska successivt försvinna från Willys, Hemköps och Tempos butikshyllor.

Axfood har börjat fasa ut engångsartiklar av plast

15 mars, 2019

Axfoods kedjor Willys, Hemköp och Tempo har börjat fasa ut engångsartiklar av plast, som sugrör, kaffekoppar, glas och bestick, från butikshyllorna.

Axfood håller på att ta fram en plaststrategi som bland annat innebär att engångsartiklar av plast ska fasas ut av miljöskäl. Redan den här veckan har sugrör i plast, kaffekoppar i plast, plastglas samt vissa plastbestick börjat försvinna från butikshyllorna.

”Det här är bara första steget. På sikt kommer fler engångsartiklar av plast att tas bort”, säger Dorothea Lüftner, kategoriområdeschef Non Food på Dagab som är Axfoods inköp- och logistikbolag.

Enligt Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij är det stor risk för att just engångsartiklar av plast hamnar i naturen.

”Vi vill minska användningen av onödig plast. Våra konsumenter blir allt mer kritiska till plast och vi har som företag också ett ansvar att driva på utvecklingen mot andra och mer innovativa lösningar, inte minst vad gäller förpackningar”, säger Åsa Domeij.

Sedan tidigare har Axfood även infört pant på saft-, lightdrycks-, smoothie- och juiceflaskor av plast, ersatt bomullspinnar av plast med papperspinnar samt ersatt plasttråg till Garants charksortiment med papperstråg. Målet är att alla plastförpackningar till egna varumärken ska vara producerade av förnyelsebar eller återvunnen råvara senast 2030.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!