Åtta finalister utsedda till Livsmedelspriset 2021

26 augusti, 2021

Nätverket Livsmedel i fokus delar sedan 1964 årligen ut Livsmedelspriset till ”personer, organisationer eller företag som på ett inspirerande och innovativt sätt tagit initiativ till, eller utvecklat förutsättningar för att öka livsmedelsnäringens konkurrenskraft och utveckling.”

Följande åtta finalister till Livsmedelspriset 2021 har valts ut av juryn, som består av nätverkets styrelse:

Brödinstitutet
För sitt informativa sätt att möta matmyter med fakta. Brödinstitutet lyfter fram brödets förträfflighet från många olika synvinklar, som nyttigt, klimatsmart och en viktig källa till proteiner och fullkorn.

Bärta
För sin utveckling och produktion av moderna och välsmakande, veganska produkter. Bärta använder svenska, ekologiska, gula ärter som huvudråvara i sina produkter. Ärtorna groddas och fermenteras för bästa smak och näringstillgänglighet.

Gårdsfisk
Gårdsfisk visar att det går att leverera fisk som är hållbart odlad på land. Med ett stort kunnande och engagemang har de skapat en helt ny bransch. Företagets vision är att producera världens mest hållbara fisk – och de är på god väg att lyckas.

Oddbird international/ Moa Gürbüzer
För sitt arbete med att utveckla alkoholfria viner av hög kvalitet. Moa Gürbüzer, grundare och vd, är socionom och såg på nära håll hur alkohol förstör relationer och hur det samtidigt betraktas som avvikande att avstå från vin. Oddbird har skapat nya sätt att se på alkoholfria alternativ genom kampanjen ”Nowhere” som uppmärksammades över hela världen.

Orkla Food Solutions
För initiativet ”Next is Now” som är en plattform för hållbar och hälsosam mat. Här skapar företaget debatt, initiativ och koncept för att ökatakten på hållbar omställning och underlätta för sina kunder att ställa om.

Polarbröd/ Karin Bodin
För stort samhällsengagemang och kreativ

Veg of Lund med varumärket Dug
För sin patenterade emulsionsteknologi och utveckling av växtbaserade drycker baserade på potatis och rapsolja som säljs både i Sverige och Storbritannien.

Vild Vänerfisk
För sitt initiativ att ta vara på Braxen, en fiskart som betraktas som bifångst av både yrkes- och fritidsfiskare. Med sin braxenfärs har företaget på kort tid skapat en hållbar produkt som får uppskattning för sin goda smak och säljs till restauranger och storkök.

Vinnaren av Livsmedelspriset 2021 avslöjas den 21 oktober på Livsmedelsdagarna i Tylösand.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!