Ärtan Ingrid på bordet efter unikt branschsamarbete

12 juni, 2019

Under 2018 startade ett samarbete mellan Coop, Food for Progress och bönderna Adam Arnesson och Emil Olsson för att ta fram goda växtbaserade produkter av svenska KRAV-märkta ärtor. Den gemensamma målbilden var riktigt god mat som driver ett hållbart svenskt jordbruk.

”Food for Progress är bildat för att skapa förändring. Vi tycker man gör det bäst genom co-creation, det vill säga syftesdriven samverkan. Det här projektet är ett tydligt exempel på hur effektfullt det kan bli när handel, förädlingsled och bönder verkligen gör saker tillsammans”, säger Jonas Borg, Head of Private Label på Food for Progress.

Efter gemensamma workshops, där flera ärtor provades, föll valet på ärtan Ingrid.

”Framtidens mat är till stor del växtbaserad och därför måste vi producera proteingrödor även i Sverige. Gula ärter odlas redan mycket i Sverige och klarar ekologisk odling men används mest som djurfoder. Vi beslöt att satsa på den gula ärtan som livsmedel”, säger Adam Arnesson.

Produkterna som tagits fram är:

Ärtstubbe – Picklad Dill: Syrligt smaksatt med traditionella sommarsmaker.

Ärtnuggets – Tandoori: En nuggets med hetta från det indiska köket.

”Det är unikt att vi jobbar med både lantbrukare och producent på det här sättet. Det är ett helt nytt arbetssätt som verkligen ger mersmak och ligger precis i linje med vad vi vill att Änglamark ska stå för”, säger Åsa Wickholm, chef för egna varumärken på Coop.

Ärtorna kommer från Adam Arnessons Jannelunds gård samt Emil Olssons Slätte gård. Produktionen sker på Food for Progress fabrik i Stora Levene och produkterna kommer att säljas på Coop under varumärket Änglamark för ca 24.95 kronor.

 

Relaterade