Arlas Smakråd utnämner syra till Årets Smak 2020

PUBLICERAD: 16 september 2019
UPPDATERAD: 21 februari


Under 2020 kommer vi utforska och experimentera mer än någonsin med syrliga smaker. Det visar en trendundersökning som Arla har tagit fram tillsammans med sitt Smakråd.

Förra året lanserade Arla Årets Smak – en kombination av trendspaning och smakverktyg som hjälper matkreatörer att tolka och applicera smaktrender. Responsen från branschen var positiv och i år presenterar Arla ett utökat koncept som förutom smakpaletter och recept också innehåller en smakkarta över syra framtagen i samarbete med Johan Swahn, doktor i sensorik.

”Att kombinera trendspaning med fördjupad kunskap om mejeriprodukters roll som smakbärare känns både angeläget och roligt. Vi är glada över det positiva mottagande Årets Smak fått från kockar och konditorer och det är givande att kunna bidra till att höja branschens smakkunskap. I år har vi dessutom instiftat ett Smakråd som hjälpt oss att ta fram årets upplaga av Årets Smak”, säger Inger Myresten, marknadschef på Arla Pro.

Arlas Smakråd består i år av Jimmi Eriksson, Årets kock 2016, Sebastian Pettersson, Anders Isaksson och Fredrik Andersson, som samtliga är medlemmar i Svenska Kocklandslaget.

Syra är tillsammans med salt, fett och sötma en av de absolut vanligaste och viktigaste smakskaparna vid matlagning. Trots det är användandet av syrliga smaksättare för många begränsat till vinäger eller citron. För att få fler att upptäcka en hel värld av syrliga nyanser har Arla tillsammans med Johan Swahn kartlagt och definierat 10 nyanser av syra: citrus, söt, fruktig, bärig, blommig, örtig, mejeri, umami, salt och besk.

I ett särskilt verktyg, som finns tillgängligt på Arlas hemsida, går det att läsa mer om varje syrlig nyans och hitta exempel på hur de kan användas för att utforska syra inom matlagning.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Paulig investerar i klimatanpassat vete

Pauligs riskkapitalgren PINC investerar i svenska agtech-företaget OlsAro, som utvecklar vetesorter motståndskraftiga mot klimatförändringar.
olsaro

Fotografera dina matrester och få receptförslag i mobilen

Compass Groups nya webbapp Unwaste Yourself använder AI för att omvandla överblivna matrester och råvaror till nya måltider.
Unwaste Yourself AI-lösning steg för steg

EU beslutar om åtgärder för att bekämpa honungsfusk

Biodlarna välkomnar EU:s beslut att uppdatera kraven på konsumentinformation för honung.
av4r5856-scaled

Svensk eko-export tar sikte på Storbritannien

Organic Sweden startar projektet Organic Export UK, som ska öka Sveriges export av ekologiska livsmedel till Storbritannien.
Skärmavbild 2024-04-15 kl. 09.52.24