Foto: Arla

Arla inför en ny standard för ännu bättre djuromsorg

14 september, 2020

Från och med den 14 september kan konsumenterna välja mjölk från Arla-gårdar som arbetar enligt en ny standard för bättre djuromsorg. De medverkande gårdarna åtar sig att följa regler, som i flera fall är mer långtgående än lagstiftningen i både Sverige och EU.

Arlas nya standard för djuromsorg innebär bland annat att korna får längre sommarbete, går fritt inomhus, får mer plats och mjuka bäddar att vila på samt massage från roterande ryktborstar. Standarden gäller för alla gårdar som producerar konventionell dryckesmjölk.

Kriterierna bygger på det rådande forskningsläget och har granskats av en extern expertgrupp med veterinärer och forskare som benämner den nya standarden som branschledande inom djurhållning.

”Djuromsorg är en komplex fråga och vetenskapen utvecklas hela tiden. För att fortsätta ligga i framkant är det viktigt för oss att hela tiden ha en dialog med forskare, myndigheter, veterinärer och andra företag och samtidigt hjälpa våra ägare – bönderna – att omsätta kunskapen i det praktiska arbetet på gårdarna”, säger Patrik Hansson, VD i Arla Sverige.

Den mjölk som produceras enligt den nya standarden märks med ”Ännu bättre djuromsorg” och de bönder som har anslutit sig får 1 eurocent mer per kilo mjölk.

 

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!