Arla får exportera ekologiskt mjölkpulver till Kina

7 september, 2021

Kinesiska myndigheter har godkänt Arla för export av ekologiskt skummjölkspulver från anläggningen i Vimmerby. Totalt rör det sig om 5 000 ton per år.

För Arla Sverige är mjölkpulverexporten en viktig del av affärsverksamheten och sedan många år tillbaka exporteras närmare 20 000 ton konventionellt skummjölkspulver per år till Kina från anläggningarna i Vimmerby och Visby. Nyligen stod det klart att Arlas mjölkpulveranläggning i Vimmerby nu även är godkänd som leverantör av ekologiskt skummjölkspulver till Kina.

”Certifikatet är otroligt välkommet och det ligger mycket arbete bakom. Flera av de ekologiska Arla-gårdar som levererar mjölk till pulverproduktionen har kontrollerats och certifierats av kinesiska myndigheter, liksom både anläggningen i Vimmerby och Götene, en process som har dragit ut på tiden under pandemin. Men nu är allt på plats, vi har ett fint certifikat i handen och är redo att börja exportera”, säger Magnus Dahlblom, mejerichef Arla Vimmerby.

Det nya certifikatet tillåter 5 000 ton av de 15 000 ton som varje år exporteras till Kina från Vimmerby att vara ekologiskt. Det innebär att mer av ägarböndernas ekologiska mjölk kommer kunna säljas inom det ekologiska sortimentet. När mjölkpulvret produceras tas även allt fett tillvara i produkter som smör och grädde som säljs i Sverige.

”Kopplingen mellan det globala och lokala Arla, där vi kan ta vara på alla delar av den mjölk som produceras av svenska mjölkbönder, är en förutsättning för att vi ska kunna betala det höga mjölkpriset som vi gör till våra ägare”, säger Magnus Dahlblom.

Planeringsarbetet och certifieringsprocessen har tagit närmare 1,5 år då kinesiska myndigheter har genomfört revisioner på flera ekologiska gårdar och anläggningarna i Vimmerby och Götene, något som fördröjdes på grund av pandemin.

Arlas mjölkpulveranläggning i Vimmerby väger in cirka 510 miljoner kilo per år och har omkring 95 medarbetare.

 

 

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!