Arla byter ut fossil plast mot växtbaserad i förpackningar

7 maj, 2019

Arla gör sin största förpackningsförbättring någonsin. I Sverige får cirka 230 miljoner mjölk-, fil- och gräddförpackningar växtbaserad plast istället för fossil plast, vilket innebär en minskning på ungefär 960 ton koldioxidutsläpp.

Arlas hållbarhetsmål är att senast år 2045 producera mjölk med netto noll klimatavtryck. Förpackningarnas klimatpåverkan ska minska med 30 procent fram till år 2030, jämfört med 2015, och år 2022 ska allt förpackningsmaterial vara 100 procent återvinningsbart. Som ett första steg byter nu Arla ut den fossila plasten i mjölk-, fil- och gräddförpackningar till växtbaserad plast.

”När vi tar bort den fossila plasten i hela vårt bassortiment i Sverige så varken ser eller känner konsumenten skillnad men det kommer att göra skillnad för klimatet”, säger Ann Freudenthal, ansvarig för hållbarhetskommunikation på Arla Sverige.

Förändringar sker på alla Arlas europeiska marknader. Totalt ersätter Arla fossilbaserad plast med biobaserad plast på ungefär 600 miljoner mjölkpaket, vilket gör dem 100 procent förnybara. Övergången till återvinningsbar plast i yoghurt- och crèmefraichebägare innebär att dessa kan få nytt liv, om återvinningssystemen på de olika marknaderna tillåter det.

”Arla har genomfört en rad initiativ under åren för att göra våra förpackningar mer miljövänliga. Men det råder ingen tvekan om att årets förbättring av mer än en miljard förpackningar är ett av vår allra största”, säger Arlas Europachef Peter Giørtz-Carlsen.

 

 

Relaterade