Camilla Byrinder Lundin har utsetts till Årets Uppfinnarkvinna.

Årets Uppfinnarkvinna 2019 prisas för Måltidsoptimering

11 mars, 2019

Camilla Byrinder Lundin får utmärkelsen Årets Uppfinnarkvinna 2019 för sin idé till IT-tjänsten Måltidsoptimering, som minskar matsvinnet i offentliga kök.

Camilla Byrinder Lundin, koncept- och innovationsutvecklare samt utbildare inom offentlig måltidssektor på QualiFare, har utsetts till Årets Uppfinnarkvinna av Svenska Uppfinnareföreningen och QUIS, nätverket för kvinnliga medlemmar.

Motivering:
Camilla Byrinder Lundin har sedan 2010 utvecklat sin idé om måltidsoptimering för att minska matsvinnet i skolor och offentliga kök. Produkten används nu i många kommuner och fler är intresserade. Det är ett allmänt intresse att minska matsvinn, få kontroll över matinköp och storlek på portioner, samt variera kosten. Utvecklingen går mot det digitaliserade köket, med början i skolköket till att även omfatta äldreboenden. Juryn har bedömt att Camilla Byrinder Lundin är en värdig vinnare då hennes arbete med QualiFare och Måltidsoptimering har visat sig hållbart och utvecklingsbart samt ligger rätt i tiden.

Utmärkelsen består av ett diplom och ett stipendium på 30 000 kronor.