Foto: Kiviks Musteri

Äppelskörden påskyndas och väntas bli intensiv

21 augusti, 2020

Äppelskörden är i full gång hos landets äppelodlare. Det varma augustivädret har gjort att äpplena mognar fortare än vanligt och en intensiv period ligger nu framför dem.

Det har varit extremt svårt för odlarna att planera denna säsong. En ovanligt tidig blomning som möttes av frost i maj, till en kall juli och nu en tropisk augusti. Det varma augustivädret gör nu att äpplena mognar fortare än planerat och man måste ha resurser för att ta ner dem, ett krävande arbete som sker för hand. Skördeperioden blir därför intensivare än normalt.

”Vi ser stora skillnader mellan odlingarna; vissa har klarat sig bra medan andra har drabbats hårdare av vårens väderväxlingar”, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri.

I fjol uppgick landets totala äppelskörd till 22 000 ton enligt statistik från Jordbruksverket. Skåne står för cirka 90 procent av volymen.

”Vanligtvis brukar äpplena på Skånes västra sida mogna fortare än på den östra sidan, men så är det inte i år. Inget är längre normalt när det kommer till vädret. Jag brukar säga att det onormala är det nya normala. Fruktmängden ser dock bra ut i trakterna runt Kivik”, säger Jan Flemming Jensen.

Kiviks Musteri odlar ett 50-tal olika äppelsorter, därmed sprids risken för frost eftersom äppelsorterna blommar vid olika tidpunkter. Dessutom finns odlingarna på båda sidor av Skåne.

 

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!