Beskärning av äppelträd i Kiviks Musteris odlingar på Solnäs Gård. Foto: Kiviks Musteri

Äppelodlarna ser fram emot kallare väder

29 januari, 2020

Äppelknopparna har väckts till liv av det milda vintervädret, men än behöver landets äppelodlare inte oroa sig – bara inte värmen håller i sig allt för länge.

”Skulle knopparna utvecklas för mycket finns det risk att de sen inte tål en frostknäpp. De första stadierna av äppelknoppen tål många minusgrader, men när den börjar utvecklas till blomma tål den ingen frost alls, utan dör eller orsakar skador på frukten”, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri.

”Därför ser vi gärna att det blir lite kallare nu snart. Här uppe i det nordiska klimatet mår naturen dessutom bra av en vintervila. Eventuella svampsjukdomar och bakterier i äppelträden dör och träden får chans att rehabilitera sig

Just nu håller Kiviks Musteri på att beskära alla sina drygt 100 000 äppelträd. Än är det dock för tidigt att uttala sig om årets skörd, enligt Jan Flemming Jensen:

”År 2018 var en rekordvarm sommar och träden levererade en stor äppelskörd, medan året därpå gav lite sämre skörd. Nu hoppas och tror jag att träden återhämtat sig och har kraft att åter ge en bra skörd. Men det är väldigt många faktorer som spelar in. Som odlare gäller det att ge träden de bästa möjliga förutsättningarna året runt, just nu handlar det om att beskära varje träd rätt och det är ett hantverk. Alla träd beskärs inte likadant, utan det beror på dess ålder och vilken äppelsort det är.

 

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!