Knappt var femte svensk kan tänka sig att äta insekter. Foto: Carina Malm

Alger den mest populära framtidsmaten

20 november, 2020

Magasinappen Readly har tillsammans med Yougov undersökt hur villiga svenskarna är att äta framtidsmat, som insekter och labbodlat kött. Listan toppas av alger, som en av tre kan tänka sig att testa.

”Vi tycker att resultatet visar på en överraskande positiv inställning till vad framtidens mat kan komma att handla om. Det är förstås ett ämne som det talats om mycket under lång tid men nu börjar alternativen hitta till allt fler webbshoppar och återfinns i recepten folk läser om i matmagasinen”, säger Linnéa Aguero, PR och kommunikationschef på Readly.

Undersökningen visar även att det är viktigt för svenskarna att äta miljövänligt och mer än hälften, 62 procent, tycker att det är viktigt att vara medvetna om vad de äter. 48 procent anser att lokalproducerat är en av de viktigaste faktorerna för matvalet och 20 procent att maten är ekologisk.

Utöver tusentals traditionella recept på Readly har ett antal insektsbaserade recept dykt upp på plattformen de senaste åren, med bland annat bananbröd och chokladmuffins innehållande gräshoppor.

”Vi kan konstatera att Readlys läsare främst favoritmarkerar och sparar recept som kladdkakor och klassiska grytor, så insektsbaserade rätter är inget som landat på topplistorna ännu, men vi följer trenden och får se om det förändras i samband med denna uppdatering från Livsmedelsverket”, säger Linnéa Aguero.

Topplista – så många av svenskarna kan tänka sig att testa…

1. Alger (34 %)
2. Labbodlat kött och fisk (25 %)
3. Insekter (17 %)
4. DNA-baserad diet (17 %)
5. Ätbara vattenflaskor (16 %)
6. 3D-printad mat (11 %)

Undersökningen utfördes av YouGov på uppdrag av Readly 22–30 juni 2020.

 

 

 

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!