Samarbete för hållbar vattenförsörjning

16 september, 2021

Alfa Laval och det svenska innovationsbolaget Wayout International har tecknat ett samarbetsavtal för att utveckla mikrofabriker för lokal och hållbar framställning av vatten och andra drycker. Mikrofabrikerna kommer att använda Alfa Lavals teknik och byggas på bolagets anläggning i Köpenhamn. Avtalet omfattar produktion av upp till 100 mikrofabriker och samarbetet påbörjas 2022.

Samarbetsavtalet omfattar produktion av två olika koncept för mikrofabriker: ett för dricksvatten och ett för bryggda drycker. En enda mikrofabrik kan producera 150 000 liter dricksvatten i månaden av alla typer av vatten och hindrar samtidigt upp till 250 000 plastflaskor och 25 ton koldioxid från att komma in i ekosystemet. Det helautomatiska plug and play-systemet drivs av solpaneler.

”Detta samarbete kombinerar Alfa Lavals tekniska expertis med Wayouts innovativa processer för att påskynda utvecklingen av hållbara lösningar. Det hanterar en viktig global fråga – tillgång till säkert dricksvatten – och vi är mycket nöjda med att vår teknik är en del av lösningen”, säger Nish Patel, chef för Livsmedel- och vattendivisionen på Alfa Laval.

Att producera vatten lokalt innebär att man hanterar utmaningar, som tappning, logistik och distribution, enligt Ulf Stenerhag, VD för Wayout:

”Om det är något som vi lärt oss 2020 är det att det inte längre är möjligt att förlita sig på globala värdekedjor. Vi måste bryta mönstret, börja producera lokalt och bli självförsörjande på ett hållbart sätt. Vi är glada och stolta att Alfa Laval tror på vårt koncept och är med oss på resan mot en mer hållbar planet.”

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!