Alexander Pelli, som jobbar på Bageri Petrus i Stockholm, är Årets Bagare 2019 och tillika Svensk Mästare för professionella bagare.

Alexander Pelli tog hem segern i Årets Bagare 2019

15 mars, 2019

Alexander Pelli, som arbetar på Bageri Petrus i Stockholm, stod som segrare när finalen i Årets Bagare 2019 avgjordes i Göteborg. Han blev även Svensk Mästare för professionella bagare

Alexander Pelli bakade bland annat bullar skapade av kavlad deg, fyllda med bergamottkräm och toppade med nougatinedekor och apelsinblomssockerlag. Även ett fullkornsrikt surdegsbröd på dinkel, råg och vete fanns bland tävlingsbidragen. Stoltast var Alexander över sina klassiska croissanter och innovativa bullar. Den välmeriterade juryn bedömde bakverken utefter såväl utseende, teknik och smak som kreativ höjd.

Juryns motivering lyder:
Med en innovativ inställning till bagaryrket skapar årets vinnare en ny dimension, en fusion mellan bageri och konst, där bullen blir till en dessert och de djupa och balanserade smakerna leker sin väg till juryns hjärtan. Vinnaren har kanaliserat sin höga energi till ett fokuserat arbete under hela tävlingen och samtidigt utnyttjat tiden till att låta smakerna i brödet utvecklas. Med sin hantverksskicklighet och exceptionella känsla för smak har vinnaren i Årets Bagare 2019 tagit tävlingen till ett steg över toppklass.”

Förutom äran vinner Alexander Pelli 40 000 kronor samt en Varimixers Teddy till ett värde av 10 000 kronor.

Martin Lundell, VD i branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen, säger att han är mycket imponerad av Alexander Pelli:

”Att prestera på en så hög nivå i en ny miljö, framför publik och samtidigt vara under tidspress är en utmaning få klarar av. Att då se vinnaren leverera helt nya former av bakverk i ett perfekt utförande har varit otroligt roligt att se. Jag är mycket imponerad. Alexander Pelli kommer att inspirera hela branschen med sina bullar som har skapats utifrån klassiska bakverk och lyfts med helt nya kombinationer. Sverige bevisar återigen att vi har bagare av absolut världsklass.”

De sex finalisterna hade sex timmar på sig att baka totalt 160 bakverk vardera. Årets hemliga moment var att baka knäckebröd, vilket resulterade i många nya smakvarianter, som dinkelknäcke med polenta och anis och rödbetsknäcke med citron.

På andra plats kom Paul Florian Ficard som jobbar på Björns Konditori i Vellinge. Montadar Kanbar från Bullar & Bröd i Stockholm tog hem en tredjeplacering.