Äkta Gränna Polkagris får endast produceras i Gränna

22 juni, 2022

EU-kommissionen har sagt ja till att Äkta Gränna Polkagris får skyddad geografisk beteckning. En Äkta Gränna polkagris måste därmed tillverkas på ett särskilt sätt i norra Småland på östra sidan om sjön Vättern i Gränna socken.

Efter fem års väntan på besked är det nu officiellt att beteckningen ”Äkta Gränna Polkagrisar” endast får användas på polkagrisar producerade i Gränna.

”Vi är otroligt stolta över det här hantverket. Den här stämpeln kan komma att lyfta Gränna och Småland ännu högre internationellt. I många länder i Europa lägger man stor vikt vid den här typen av kvalitetsstämplar och är något som kan få en väldigt positiv inverkan på den framtida turismen i framförallt Jönköpings län”, säger Helene Berg, VD på Smålands Turism.

En Äkta Gränna polkagris ska vara en hård godisstång som innehåller socker, glykos, vatten, naturlig pepparmyntsolja, ättika och naturlig rödfärg, vanligen karminrött, som bakas efter ett bestämt recept. För att få kallas Äkta Gränna Polkagris måste den nu också tillverkas inom ett bestämt geografiskt område – i norra Småland på östra sidan om sjön Vättern i Gränna socken.

Syftet med skyddade beteckningar är att hjälpa producenter av jordbruksprodukter och livsmedel att lyfta fram produkternas kvalitet. De skyddade beteckningarna ska också ge konsumenten trovärdig information om produktens mervärden och kvalitet. Svenska produkter som redan fått skyddad geografisk beteckning (SGB) är bland annat Svecia, Skånsk spettkaka och Bruna bönor från Öland.

”Det är positivt att livsmedelsföretag i Sverige vill använda sig av skyddad geografisk beteckning eftersom det bidrar till att bevara lokal produktion och hantverkstraditioner och skyddar även mot plagiat”, säger Jan Sjögren, chef för avdelningen företags- och myndighetsstöd på Livsmedelsverket.

Inom EU finns tre sorters skyddade beteckningar för matvaror, som har olika typer av krav kopplade till sig. Förutom Skyddad geografisk beteckning (SGB) finns även Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) och Garanterad traditionell specialitet (GTS).

Äkta Gränna Polkagrisar har fått den blå beteckningen SGB som innebär att råvarorna för produkten kan komma från annan plats men att själva produktionen endast görs i Gränna socken. EU-kommissionen kommer 20 dagar efter att beslutet träder i kraft att skydda produkten genom en genomförandeförordning.

”Polkagristillverkningen är något som har haft en enorm betydelse för hela länet. Tack vare den här beteckningen kan den småskaliga produktionen i Gränna få ett ännu större genomslag och det tycker vi är jättepositivt”, säger Helene Berg.

EU-beteckningen för Grännas polkagristillverkning är ett samarbete mellan Produktägarna, Gränna näringsliv, Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Smålands Turism, Region Jönköpings län och Destination Jönköping.

Förutom polkagrisen ligger två ytterligare Småländska produkters ansökan om beteckning inne hos EU-kommissionen. Produkterna är rökt Vättersik och Vrigstad hemost. Dessa produkter är fortfarande under handläggning.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!