Äggskal blir gödsel i matsvinnsprojekt

22 oktober, 2021

16 000 kokta och skalade ägg per timme genererar stora mängder äggskal. I arbetet med att förebygga matsvinn och matavfall har Sveriges största äggkokeri Mixum hittat en lösning. För skapa ett hållbart cirkulärt flöde och ett maximalt nyttjande av matavfall skickas äggskalen till lokala jordbruk där de används som jordförbättrare.

Mixum i Motala är idag Skandinaviens största äggkokeri, som kokar och skalar mer än 16 000 ägg i timmen. I processen genereras stora mängder äggskal, eftersom cirka 13 procent av ägget består av skal. I ett projekt som avser att maximera nyttjandet av matavfall, samlas nu äggskalen in och skickas till lokala jordbrukare för att användas som jordförbättrande medel. Äggskal bryts snabbt ned och tillför många näringsämnen till jorden, som kalcium och andra mineraler.

Utöver skalen sker också ett svinn i form av trasiga eller deformerade ägg. Även dessa tas tillvara som ingredienser i röror och smörgåstårtor, som är en del av Mixums sortiment av färsk färdigmat.

Mixum ingår i Greenfood-koncernen som satsar på teknisk innovation, smart produktutveckling och samarbeten med andra aktörer för att minska matsvinn och matavfall. Äggskalsprojektet är ett exempel på ett sådant samarbete mellan Mixum och lokala jordbrukare.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!