Äggets dag firas med färsk livscykelanalys

8 oktober, 2020

I samband med Äggets Dag den 9 oktober släpper branschorganisationen Svenska Ägg resultatet från en färsk livscykelanalys framtagen av forskningsinstitutet Rise. Den visar att svenska ägg har den lägsta klimatpåverkan bland alla animaliska livsmedel som ingick i studien (kött, kyckling, fisk, ost och ägg). Branschen har dessutom lyckats sänka äggets klimatavtryck med en fjärdedel på drygt tio år.

Genom att följa ägget från ”vaggan till graven” har Rise kartlagt resursförbrukning, energianvändning samt utsläpp till luft, vatten och mark. Resultatet visar att klimatavtrycket för ett kilo svenska ägg är 1,2 kg koldioxidekvivalenter. Jämfört med de andra animaliska livsmedel som ingick i studien är ägget det mest klimatsmarta.

Ägg är dessutom det mest näringstäta livsmedlet bland de sju proteinrika livsmedel som ingick i studien (nötkött, fläskkött, hårdost, kyckling, lax, ägg och bönor). Ställer man sedan klimatavtrycket i relation till näringstäthet så är ägg, tätt efter bönor, det bästa valet.

”Ägg är en riktig näringsbomb som innehåller nästan alla näringsämnen som kroppen behöver. Det enda som saknas är vitamin C och kolhydrater. Dessutom är ägget en perfekt källa till protein och innehåller alla nio aminosyror som vi inte klarar oss utan och som måste komma från maten. Proteinet i ägg kan dessutom absorberas av kroppen på ett effektivt sätt”, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska Ägg.

Varje dag konsumeras cirka sex miljoner ägg i Sverige. De färska ägg som säljs i butik kommer nästan uteslutande från svenska gårdar, vilket gör ägg till ett av få livsmedel som Sverige är självförsörjande på.

Livscykelanalysen har dock sina begränsningar, enligt Svenska Ägg, eftersom den inte tar hänsyn till lantbrukets positiva miljöpåverkan.

”Livscykelanalys som metod har sina begränsningar. Framförallt för oss i lantbrukssektorn, eftersom vår miljöpåverkan också kan vara positiv, till skillnad från de flesta andra branscher. Med den beräkningsmodell som finns idag framstår lantbruket och livsmedelsproducenter ofta som miljöbovar, vilket är olyckligt. Här behövs mer forskning för att få fram en modell där vi i lantbrukssektorn får tillgodoräkna oss de positiva klimateffekter som vi bidrar med”, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Äggets dag infaller alltid andra fredagen i oktober och firas bland annat i skolor, i matbutiker och ute på gårdar runt om i Sverige. Internationellt kallas dagen för World Egg Day och har firats sedan 1996. Läs mer om World Egg Day på International Egg Commissions webbsida.

En sammanfattning av resultatet från livscykelanalysen finns här

Svenska Äggs film om svensk äggproduktion och klimatet finns här

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!